Vesti

Pojačana kontrola korišćenja sigurnosnog pojasa

Sremskoj Mitrovici – Počela akcija pojačane kontrole korišćenja sigurnosnog pojasa učesnika u saobraćaju, trajaće 14 dana. Cilj kampanje MUP-a je da se javnosti skrene pažnja na veliki broj saobraćajnih nezgoda i na mere koje mogu da utiču  na njihovo smanjenje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, pokrenuli su kampanju o odgovornom ponašanju učesnika u saobraćaju i obaveznom korišćenju sigurnosnog pojasa.

Na području Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici u toku 2020. godine ukupno je sankcionisano 9.704 učesnika u saobraćaju koji nisu iskoristili sigurnosni pojas, od tog broja 7.769 su vozači putničkih vozila, 741 suvozači i 1.432 putnika na zadnjoj klupi. Na području Grada Sremska Mitrovica sankcionisano je ukupno 1.850 učesnika u saobraćaju, od toga su 1.694 vozača, 85 suvozača i 71 putnik na zadnjoj klupi.

Podatke je izneo Srđan Jeftić, komandir Saobraćajne policijske ispostave u Sremskoj Mitrovici, i objasnio cilj kampanje na području Srema: „Namena sigurnosnih pojaseva u vozilima da obezbede da putnici i vozači u vozilu ostanu u nepromenjenom položaju u situacijama kad dolazi do sudara. Poznato je da sile koje deluju prilikom nastanka saobraćajne nezgode i brzine kojom se vozilo kreće postaju višestruko uvećane prilikom kontakta sa drugim vozilom, direktnog sudara ili udara u prepreku. Prvenstveno zbog potrebe da se smanje posledice u saobraćajnim nezgodama i sačuvaju životi lica, u cilju zaštite bezbednosti putnika koriste se sigurnosni pojasevi, njihova namena je široko rasprostranjena od toga da spreči ispadanje vozača ili putnika iz vozila u onim saobraćajnim nezgodama gde dolazi do pucanja vetrobranskog ili bočnih stakala, do drugog dela da se smanje posledice takvih udara da zadrži telo u položaju na sedištu i da spreči da telo dođe do kontakta sa vetrobranskim staklom sa točkom upravljača i drugim delovima vozila.”

Podaci za prva dva meseca ove godine pokazuju da u tom pogledu nije ostvaren napredak, niti je povećana svest učesnika u saobraćaju, istakao je komandir Jeftić, jer je ukupno sankcionisano 1.478 učesnika u saobraćaju od toga 1.159 vozača, 120 suvozača i 199 putnika na zadnjoj klupi. Na području Grada Sremska Mitrovica ukupnoj sankcionisano 342 učesnika u saobraćaju zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, od toga 289 vozača, 33 suvozača i osam putnika na zadnjoj klupi.

„Podsetiću još jednom da je predviđena sankcija za nekorišćenje sigurnosnog pojasa podnošenje prekršajnog naloga u iznosu od 10.000 dinara. Bezbednosna sedišta za decu imaju identičnu namenu s obzirom na fizičke kakarteristike dece zbog toga zakonodavac propisao da se deca do 135 cm visine prevoze u zaštitnim sedištima. Uputio bih apel u ime Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici svim učesnicima u saobraćaju da koriste sigurnosne pojaseve u cilju zaštite sopstvene bezbednosti, naročito bih na apelovao na roditelje da čuvaju bezbednost svoje dece”, dodao je komandir Jeftić.

Kazne su sledeće, podsetio je komandir, ukoliko se dete prevozi na zadnjem sedištu bez bezbednosnog sedišta predviđeno je podnošenje prekršajnog naloga u iznosu od 5.000 dinara, ukoliko se dete prevozi na prednjem sedištu, odnosno na mestu suvozača, u krilu, predviđeno je podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i zaprećena novčana kazna je od 20.000 do 40.000 dinara i šest kaznenih poena za vozače. Najteži oblik kad se dete prevozi u krilu vozača, za to je predviđeno podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zaprećena novčana kazna od najmanje 15 dana zatvora ili novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara uz 14 kaznenih poena i zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom u trajanju najmanje osam meseci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Road Pool, mrežom saobraćajne policije čitave Evrope, u toku sledeće nedelje će sprovesti akciju pojačane kontrole, što znači da će prema onima koji ne budu poštovali propisane mere biti podnošene prekršajne sankcije.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929