Vesti

Otvoren objekat za usluge socijalne zaštite

Sremska Mitrovica – Objekat za usluge socijalne zaštite svečano je otvoren u ŠOSO „Radivoj Popović”. Tom prilikom najavljen je početak pružanja usluga ličnog pratioca i pomoći u kući.

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović” danas je otvoren objekat za usluge socijalne zaštite. Prostorije je svečano otvorila gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Otvaranju su prisustvovali Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, Negovan Nikolić direktor škole ŠOSO „Radivoj Popović” i gosti.

Načelnik Dražen Riđošić objasnio je o kakvim uslugama je reč: „Usluga lični pratilac namenjena je za decu i učenike sa smetnjama u razvoju radi ostvarivanja osnovnih životnih potreba kao što su hranjenje, kretanje, šetanje, komunikacija sa drugim i ova usluga namenjena je deci kojoj je to potrebno. Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović”  obezbediće objekat, prostorije stručan kadar koji će obavljati ovu uslugu. Naravno roditeljima je omogućeno da u dogovoru sa školom pre svega izaberu ličnog pratioca za svoje dete, a naknadno potpisuju ugovor sa školom.”

„Druga usluga koja isto bitna jeste pomoć u kući za decu odrasle i starije sa smetnjama u razvoju ili invalitetom i njihovim porodicama koja nam omogućava da uslugu vršimo u domovima korisnika, kako bi im olakšali život i komunikaciju sa drugima, takođe da kažemo, da sprečimo bar na trenutak njihov odlazak u institucije. Korisnici ove usluge su najčešće osobe sa telesnim invaliditetom, senzornim invaliditetom, zatim sa višestranim smetnjama, sa blagim, umerenim i  teškim mentalnim oboljenjima. Takođe ovu uslugu će vršiti pre svega domaćice i negovateljice koje su akreditovane po specijalnom programu i njihov nadzor i kontrolu vršiće specijalne službe škole „Radivoj Popović” naglasio bih da su sve usluge licencirane”, dodao je načelnik Riđošić.

Pored dnevnog boravka, ŠOSO „Radivoj Popović” od 18. februara puža uslugu ličnog pratioca, a od danas, prvog marta i uslugu pomoći u kući.

Negovan Nikolić ŠOSO „Radivoj Popović” zahvalio se lokalnoj upravi na pomoći i rekao: „Dnevni boravak na godišnjem nivou poseti nekih 45 korisnika. U ovom momentu imamo 30 učenika koji koriste uslugu ličnih pratilaca, a plan je da imamo još 30 korisnika usluge pomoć u kući. Ovaj prostor je zamišljen tako da će jedan deo biti kancelarijski prostor, zatim radni prostor, jedan prostor za radne sastanke i jedan prostor opservacije i upoznavanja korisnika i naših stručnih radnika i saradnika. Škola je licencirana ustanova koja je uspela u prethodnom periodu da dobijete tri licence. Ništa ovo ne bi moglo da se uradi bez pomoći Grada, koji je pomogao u adaptaciji i rekonstrukciji, Kazneno-popravni zavod je izveo deo radova, deo radova smo mi izveli, u našoj režiji. GIZ i NALED su pomogli da se opremi ovaj prostor kompjuterskom opremom i kancelarijskim nameštajem.”

Ukupno će, od danas, biti oko 110 korisnika kojima će se pružati usluge socijalne zaštite škole „Radivoj Popović”.  

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988