Vesti

Bespovratna pomoć izbeglim licima za kupovinu seoskih kuća

Sremska Mitrovica – Potpisivanjem Ugovora o dodeli bespovratne pomoći za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, 14 izbegličkih porodica rešilo je svoje stambeno pitanje.

Kuće za 14 izbegličkih porodica obezbeđene su regionalnim stambenim programom (RHP). Ovaj zajednički program Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije ima za cilj rešavanje stambenog pitanja izbeglih lica, kroz dodelu stambenih jedinica, seoskih domaćinstava i paketa građevinskog materijala. Program se finansira iz donatorskih sredstava kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Potpisivanje ugovora upriličeno je u Gradskoj kući. Ugovore su uručili gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović i načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić.

Grad Sremska Mitrovica radi na rešavanju problema izbeglih lica, a u planu su i nove aktivnosti na tom polju.

Svetlana Milovanović gradonačelnica kaže da se polako rešavaju problemi lica u našem gradu koja imaju izbeglički status: „Grad Sremska Mitrovica je i do sada učestvovao u skoro svim potprojektima Regionalnog programa za pomoć izbeglim i raseljenim licima, tako da smo uspeli da zbrinemo mnogo porodica, bez obzira da li su u pitanju kuće sa okućnicom, građevinski materijal, montažne kuće ili stanovi. Svoje učešće, naravno, nastavljamo i dalje, tako da je Grad u martu prošle godine raspisao javni poziv za prijavu svih onih kojima je ova pomoć potrebna. Završen je u februaru ove godine i rezultat toga bilo je potpisivanje 14 ugovora sa izbeglim licima i njihovim porodicama, za kupovinu kuća sa okućnicom i pomoć u građevinskom materijalu.”

„Vrednost ovog paketa je 11,5 hiljada evra. Od toga bi se maksimalno koristilo devet i po hiljada za otkup seoske kuće sa okućnicom, a ostatak za pomoć u građevinskom materijalu. Svima njima želim da u svojim novim domovima provedu mirne i lepe godine”, uputila je reči podrške gradonačelnica Milovanović i dodala da joj je veliko zadovoljstvo što će sve ove porodice napokon dobiti svoj krov nad glavom.

Najavila je da će lokalna samouprava nastaviti da pomaže izbegličkim porodicama koliko god bude imala mogućnosti. Svako od njih je imao priliku da odabere kuću koju želi da kupi u okviru dodeljenih sredstava.

Suzana Nedeljković, poverenik za izbeglice Grada Sremska Mitrovica objasnila je u čemu se sastojao ovogodišnji projekat: „Ove godine smo sproveli deveti potprojekat reginonalnog stambenog programa, koji za cilj ima zbrinjavanje izbeglih lica sa područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svetska banka kao donator programa ove godine zbrinjava 14 porodica na području Sremske Mitrovice. Njima su kupljena seoska domaćinstva. Sve kuće se nalaze na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, osim jedne koja je na teritoriji Opštine Bogatić. Vrednost kuća je devet i po hiljada evra. Uz seosko domaćinstvo se dobija i paket malog granta, za građevinski materijal za popravku i adaptaciju postojećih nekretnina.”

Sremska Mitrovica stalno učestvuje u regionalnom programu što kroz izgradnju stavnova, ukupno je izgrađeno 70 stambenih jedinica, što u dodeli paketa građevinskog materijala, kojih je podeljeno 40 do sada, dodala je Nedeljković.

Ranka Bogdanović izbegla iz Ključa 1995. godine, trenutno smeštena u Noćaju, konačno je došla do svog krova nad glavom. Ona će živeti u Salašu Noćajskom, u mačvanskom delu našeg Grada.

„Presrećna sam što ću imati svoju kuću i zahvalna sam svim ljudima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta. Dobila sam kuću sa okućnicom u Salašu Noćajskom. Ima nas četvoro, muž, ja i dvoje dece. Prezadovoljna sam i jedva čekam da se uselimo. Do sada nismo imali svoju kuću i ovo nam mnogo znači. Srećna sam što ćemo na ovaj način rešiti svoje stambenao pitanje”, rekla je Ranka Bogdanović.

Sve izbegličke porodice nisu krile sreću  što će se, posle svih nedaća koje su ih snašle, konačno skrasiti, ovde, gde već godinama žive, ali sada u mnogo boljim uslovima.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998