Vesti

Popović i Nedimović obišli novoizgrađeni paviljon u KPZ u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Ministarka pravde Maja Popović i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, obišli su danas novoizgrađeni paviljon u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, površine 3.500 kvadrata, koji je jedina ustanova u Republici Srbiji u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, u kojoj kazne izdržavaju i strani državljani.

Ovaj Kazneno-popravni zavod posvećuje posebnu pažnju stručnom usavršavanju osuđenika tako što im omogućava pohađanje osnovne i srednje škole i pruža obuku za pojedine zanate i na taj način doprinosi da osuđenici steknu neophodno iskustvo, dobiju sertifikat i samim tim dobiju bolji tretman tokom izdržavanja kazne.

Ministarka Popović kazala je da će novoizgrađeni paviljon biti opremljen nameštajem, dušecima i posteljinom koju izrađuju osuđenici u ovom i zavodima u Nišu i Zabeli, kao i osuđenice u zavodu u Požarevcu.

„U zavodima se sprovode obuke za deficitarna zanimanja, a u dobijenim sertifikatima se nigde ne navodi da su stečeni tokom izdržavanja zatvorske kazne kako bi se osuđenicima olakšao put do posla”, istakla je Popović i dodala da je obuka osuđenika iskorišćena kao dragoceni resurs kada se u više zavoda počelo sa izradom zaštitne opreme za zaposlene i osuđenike, čime je ceo sistem vrlo brzo zbrinut na početku pandemije izazvane virusom Kovid19.

„Ovde su postignuti apsolutno svi evropski standardi, tako da razne organizacije koje nam daju neke negativne ocene, u smislu nedostizanja svih tih standarda mogu da posete zatvor i onda očekujemo reči hvale”, rekla je Popović.

Radnoj poseti Sremskoj Mitrovici su, osim ministara, prisustvovali šef kabineta ministra pravde Marijana Savić Simić, posebni savetnik Snežana Radanović i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević koji je rekao da u novom paviljonu ima mesta za 320 osuđenika, a kad se tome doda više od 1.000 smeštajnih jedinica, koje se upravo grade, uveren je, kaže, da će Srbija biti jedna od retkih zemalja koja može da kaže da je ispunila sve evropske standarde za lica lišena slobode.

„To je još jedan korak u ostvarivanju ciljeva koje smo sebi postavili pre sedam godina, a to je da po pitanju smeštajnih kapaciteta zadovoljimo sve evropske standarde. Danas imamo izgrađenih oko 10.700 mesta, što znači da smo se već približili tom zlatnom standardu”, naveo je Carević.

Kao još jednu pozitivnu stranu tog sistema, Carević je istakao ljude koji u toj ustanovi rade izuzetno težak i odgovoran posao, a često su nevidljivi za građane.

Prethodno, ministri su se sastali sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović nakon čega je usledio sastanak u Palati pravde na kojem je istaknuto da će Ministarstvo pravde Republike Srbije učiniti neophodne napore za poboljšanje uslova rada u svim pravosudnim organima. „Što se tiče same sudske zgrade, verovatno će se raditi rekonstrukcija koja se odnosi na energetsku efikasnost, a razmišlja se i o kadrovskim proširenjima,” dodala je ministarka Popović.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Osnovnog, Prekršajnog, Privrednog i Višeg suda i tužioci Osnovnog javnog tužilaštva i Višeg javnog tužilaštva.

Najava događaja

16jun08:0017:00Besplatni preventivni pregledi za sve građane

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7290117.0802117.4314