Vesti

Nastavlja se masovna vakcinacija

Sremska Mitrovica – Nastavlja se masovna vakcinacija građana protiv virusa kovid 19 i još uvek vlada veliko interesovanje Mitrovčana za imunizaciju. Na punktovima u Poslovno-sportskom centru „Pinki” danas nastavak vakcinacije i zdravstvenih radnika iz Republike Srpske.

Eepidemiološka situacija usled širenja infekcije izazvane virusom kovid 19 i dalje je vanredna, sa stabilizacijom trenda oboljevanja na visokom nivou, saopšteno posle današnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici. Vakcinacija sugrađana protiv koronavirusa protiče uredno i nastavlja se prema planu.

Kako rekao je načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag: „Nastavlja se vakcinacija građana i dalje kao i revakcinacija, protiv kovida 19, i to vakcinama Astrazeneka i Fajzer. Imamo i najavu da će danas doći i 109 zdravstvenih radnika iz Republike Srpske koji će se vakcinisati istim tim vakcinama i plus Sputnjik V. Ukupno bi  danas  trebalo da se vakciniše oko 450 građana prvom dozom. Revakcina se obavlja Petoj zdravstvenoj stanici gde će se vršiti revakcina Sinofarm onom kineskom proizvođača i to ukupno 88 lica. Vakcinacija naših građana i građana Republike Srpske obalja se na punktu u Hali „Pinki”, imamo pet timova, pet lekara i pet medicinskih sestara koje će vršiti i pregled i vakcinaciju, tako da u svakom trenutku može da se vakciniše pet ljudi. Za sada je prošlo 150 ljudi od jutros od osam sati”.

Kovid ambulanta koja radi u okviru Opšte bolnice gde se vrše prvi pregledi, juče imala 36 prvih pregleda, od toga antigen pozitivnih je bilo troje, dodao je Elhag, a kontrolnih pregleda u Sedmoj zdravstvenoj stanici bilo je 88.

Prema rečima prim. dr Nade Zec Petković direktora Zavoda za javno zdravlje: „Tokom prethodnog dana u Sremu je zabeleženo 39 novoobolelih, od čega 6 u Sremskoj Mitrovici, 17 u Staroj Pazovi, 4 u Rumi, 7 u Inđiji, 1 u Irigu, 2 u Šidu i 2 u Pećincima. Eepidemiološka situacija u Irigu i u Pećincima ocenjuje se kao nepovoljna. U Sremu je trenutno 519 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom, od čega 117 u Sremskoj Mitrovici, 173 u Staroj Pazovi, 71 u Rumi, 68 u Inđiji, 8 u Irigu, 43 u Šidu i 39 u Pećincima. Izlečenih ili oporavljenih lica u prethodnom danu ima 16 u Sremskoj Mitrovici, 1 u Staroj Pazovi, 4 u Rumi,  u Inđiji i u Irigu nema, 4 u Šidu i 4 u Pećincima. Broj lica za koja je sanitarnoj inspekciji predat predlog za izolaciju u Sremskoj Mitrovici 125, u Rumi 81, u Inđiji 77, u Šidu 53, Stara Pazova 190, Pećinci 45, Irig 12. Ukupno je za Sremski okrug predat predlog za karantin ili izolaciju za 583 lica”.

U prethodnih sedam dana na teritoriji Sremskog okruga uzorkovano je 1.407 lica na PCR tehniku i na antigenske brze testove gde Zavod za javno zdravlje registruje blagi pad, odnosno pad u dužem vremenskom periodu gde je taj podatak u svim opštinama u padu, sem u opštinama Stara Pazova i Pećinci gde beleže blag porast, dodala je dr Zec. Najpovoljniju stopu prevalencije ima Irig, a najnepovoljniju Stara Pazova i Pećinci.

Kako je rekao prim. dr Dragan Malobabić, v.d. direktora Opšte bolnice: „U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica sa stanjem u 7 sati ujutru leži 56 pacijenata obolelih od Kovida, od toga 49 na bolničkim odeljenjima, 27 je pozitivno na kovid 19 i trenutno 15 rezultata PCR testova se čeka. Sremski okrug je procentualno okrug sa najviše vakcinisanih građana. U jednici intenzivne nege 7 pacijenata, od kojih je na respiratoru 5 pacijenata i dva na kiseoničkim maskama i u fazi su oporavka. U protekla 24 sata pregledana su 54 pacijenta, primljen je jedan je odpušteno je sedam. Posle ovih nekoliko dana da možemo vidimo da je sad, posle nekog dužeg vremenskog perioda ovo najbolje stanje. Istakao bih veliku donaciju koju je naš sugrađanin koji živi u Nemačkoj dao Opštoj bolnici u visini od 50.000 evra, tu se radi o četiri mašine za podršku pacijentima, praktično o respiratorima nemačke proizvodnje i o specijalnim dušecima protiv stvaranja dekubitusa na leđima kojih ima pet i koje ćemo koristiti u lečenju pacijenata u kovidu ali je on želeo da bude anoniman”.

Brojke koje se sada iskazuju u Sremskom okrugu, zaključio je dr Malobabić, mnogo su bolje od brojeva koje su u ostalom delu naše Republike, i izrazio nadu da ćemo uspeti da i dalje zadržimo taj nivo.

Članovi Kriznog štaba su povono apelovali na građane da se pridržavaju svih propisanih zaštitnih mera.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929