Kultura

Posthumno predstavljena knjiga „Žena sa koferom” Vere Sladić

SREMSKA MITROVICA – U utorak 11. juna ove godine posthumno je predstavljena knjiga „Žena sa koferom” autorke Vere Sladić.

Pred porodicom, brojnim prijateljima i poštovaocima Verinog lika i dela, reči nije bilo samo o njenoj knjizi uspomena već o svemu onom zbog čega su je ljudi voleli i divili joj se.

Radeći kao profesor, izvela je i za život spremila mnoge generacije đaka, a ostavila je dubok trag i kao zavičajni stvaralac. U večeri ispunjenoj sećanjima i emocijama učestvovali su Milijana Dmitrović Torma, kao uvodničar i Mirjana Marković, recenzent i predsednik Književne zajednice Sremska Mitrovica.

Kroz život i delo Vere Sladojević prisutne je vodila Jasna Papišta, profesor srpske književnosti i jezika. „Bilo je to jedno nezaboravno putovanje sa Verom u vozu njenog života sa koferom punim uspomena. Kao večita inspiracija njenih knjiga bilo je detinjstvo, kojem se u sećanju uvek vraćala, i njen rodni grad Sremska Mitrovica u kojoj je ostala do samog kraja. Ostavila je upečatljiv i dubok trag poput onih u snegu o kojima je pisala u svojoj knjizi… Danas je teško biti čovek. Vera je to bila. Umela je da pruži ruku, oseti i prepozna momenat, pomogne i spasi. Pamtićemo je po njenoj neiscrpnoj energiji i kreativnosti, jednostavnu i skromnu, a ipak posebnu po mnogo čemu. Sanjala je i maštala kao i mnogi od nas i jednom prilikom je rekla: „Stari snovi bili su dobri, nisu se obistinili, ali sam ih bar imala!” Hvala svim putnicima u vozu njenog života…”

U muzičkom delu programa nastupili su Dečji hor „Vivak” i Tamara Pajkanović,

kao i manji tamburaški sastav: Saša Čeleketić, Nenad Petković i Stevica Krčedinac.

Za scenografiju je bila zadužena Dobrila Gmizić, a za tehničku podršku Olivera Filipović. Svoju knjigu uspomena Vera Sladić je završila rečenicom da „čovek se pamti po onome kakav ostavi trag”, a sudeći po večeri njoj posvećenoj, ostavila je nemerljiv trag u našem gradu.

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7045117.0557117.4069