Kultura

Izložba slika mrtve prirode Dragana Martinovića u Muzeju Srema

SREMSKA MITROVICA – Izložba slika mr Dragana Martinovića, akademskog slikara otvorena je na Vidovdan, u barkonoj sali Muzeja Srema. Ovom izložbom naš čuveni slikar, predstavnik škole klasičnog slikarstva obeležio je pola veka od svoje prve samostalne izložbe. Njegovo slikarstvo temelji se na tradiciji našeg naroda, na svakodnevnom životu koji polako nestaje, a koji on čuva na svojim slikama.

Dragan Martinović jedan od najpoznatijih savremenih srpskih slikara, rođen je u Mačvi u Bogatiću 1957. godine. Odrastao je u porodici kao sin pozorišnog reditelja i slikara. Od ranog detinjstva je zavoleo pozorište i slikarstvo zahvaljujući naslednim genima od oca ali isto tako i uticaju čuvenog slikara Milića od Mačve, koji je bio kućni prijatelj i osnivač mačvanske slikarske škole čiji član postaje i Martin. Na Vidovdan pre šest godina otvorena je izložba „Vostani Serbije” mr Dragana Martinovića za koju je dobio Vukovu nagradu, a ove godine izložba u Muzeja Srema.

Kako je rekao mr Dragan Martinović: „Moj umetnički opus stvaram više od pola veka, počeo sam da slikam sa devet, a sada je 50 godina od moje prve samostalne izložbe, napravio sam je u Šapcu u inat svojim nekim profesorima jer su me tad izbacili iz gimnazije, pa sam došao u Mitrovicu, a drugi povod i razlog je to što je meni Vidovdan iz godine u godinu sve značajniji, posebno od kad naši dušmani pokušavaju da nam ga isperu iz mozga. Pre dve godine sam dobio Vidovdansku zlatnu medalju za doprinos umetnosti i kulturi, zahvaljujem se publici jer ta moja izložbu pre šest godina  u Galeriji ‘Lazar Vozarević’ zabeležena kao najposećenija izložba u istoriji Mitrovice. Završio sam Likovnu akademiju u redovnom roku sa 23 godine, magistrirao odmah sam ušao u izbor beogradske kritike perspektivnih umetnika u Srbiji i odmah počeo samostalno da izlažem, već u toj prvoj godini sam imoa sedam izložbi. Pored Milića od Mačve sam naučio da treba puno izlagati, više ne brojim, više od 200 puta sam samostalno izlagao, a grupnih imam više od 400 izložbi.”

„Moje slikarstvo se temelji na tradiciji našeg naroda na svakodnevnom životu koji polako nestaje al’ ostaje u sećanjima mnogih, pa i na mojim slikama jedan od motiva da slikam je upravo da to sačuvam, jednostavno to volim, inspiriše me to i uživam u tome. Slikam po osma, devet sati dnevno, već dve godine sam u penziji. Prethodna izložba bila je tematska, posvećena Prvom svetskom ratu, ovo je izložba klasičnog motiva kojim se bavim ceo život, a to je mrtva priroda, to su male intimne scene svakodnevnog života, nisu povezane u celinu i to je produkcija u mojih dve godine unazad,” dodao je Martinović.

Izložba je prodajnog karaktera, prikazano je 60 umetničkih dela, a biće otvorena za posetioce sve do 28. jula. Dragan Martinović živi i stvara u Sremskoj Mitrovici, a njegova dela se nalaze u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama širom sveta.

Govoreći na otvaranju izložbe Andrija Popović, direktor Muzeja Srema kaže da je Dragan Martinović vanserijska i svetska veličina, a u ovoj ustanovi su prepoznali koliki značaj imaju njegov lik i delo za naš grad, već za stavljanje našeg grada na umetničku mapu sveta. O slikama je govorila Ružica Španović akademski vajar i kustos našeg muzeja.

Dragan Martinović je u Šapcu već u svojoj sedamnaestoj imao samostalnu izložbu, 1976. godine upisuje Likovnu akademiju u Beogradu u klasi profesora Zorana Petrovića, kod koga kasnije završava i postdiplomske studije.

Učestvovao je u mnogobrojnim slikarskim kolonijama i za svoj umetnički rad i doprinos kulturi i slikarstvu je dobio je više značajnih nagrada. Od 1983. godine bavi se pedagoškim radom, što je krunisao osnivanjem Akademije klasičnog slikarstva. 2008. godine imenovan je za dekana Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta “Edukons” u Novom Sadu.

Izložba će biti otvorena do 28. jula.

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7045117.0557117.4069