Kultura

Izložba „Mitrovica kroz objektiv” svojih sugrađana

Sremska Mitrovica – Izložba fotografija učesnika i nagrađenih na konkursu „Mitrovica kroz objektiv” otvorena je u holu Gradske kuće. Konkurs je pre mesec dana raspisala Ustanova za negovanje kulture „Srem” u cilju promocije kulturnih, istorijskih i prirodnih lepota i specifičnosti koje čine identitet našeg grada.

Kako Mitrovčani vide svoj grad kroz objektiv i koji motivi su privukli pažnju foto amatera ove godine, može da se pogleda na izložbi fotografija otvorenoj uoči Dana grada i Gradske slave, u predvečerje Svetog Dimitrija. Ovo je jedan od četiri programa Ustanove za negovanje kulture „Srem” u okviru Manifestacije „Novembarski dani 2022”.

Miroslava Ilijić, direktorica Ustanove, zahvalila se na podršci Gradu Sremska Mitrovica,Gradskoj upravi za kulturu i sport, Turističkoj organizaciji koja je ovom prilikom pripremila poklone za nagrađene, kao i svojim zaposlenim i dodala: „Sve pristigle fotografije su zaista lepe, prikazuju naš grad i žiri je imao težak zadatak da izabere najbolju. Imamo vredne nagrade, imamo jednu nagradu koju dodeljuje Studio „Moonmultimedija”. Slektor je bio Nermin Ramadani fotograf, odabrao je tri rada koja su nagrađena. Nagrada publike je odabrana zahvaljujući lajkovima putem Fejsbuk stanice Ustanove za negovanje kulture „Srem” i svi su dobili vredne nagrade.”

Najbolji umetnički rad, po oceni selektora, poslala je Nikolina Panić i osvojila prvu nagradu, novčani iznos od sedam hiljada dinara. Nagrađena je za rad „Iz prikrajka”.

Nikolina Panić na konkurs je poslala tri fotografije, kao motive izabrala je pijacu, Muzej Srema i Kameni cvet u Gradskom parku jer su ti motivi, kako kaže, obeležili njeno odrastanje. Pošto voli da fotografiše iz, prema njenim rečima, čudne, perspektive, smatrala je da će ove fotografije privući pažnju publike i da njene slike nose neke priče.

Na, treći po redu, konkurs pristiglo je 35 radova i presudile su nijanse. Tako je drugu nagradu i poklon vaučer od pet hiljada dinara dobio Siniša Nikolić za rad „Most jedan”.

Treću nagradu žirija, poklon vaučer od tri hiljade dinara osvojila je Ljijana Nenadić za delo „Žitni trg”.

Nagradu publike koja je birana glasanjem tj. lajkovima na Fejsbuk stranici Ustanove i iznos od sedam hiljada dinara, dobila je Maja Ognjanović za delo „Sonet o samoći”.

Nagradu koju dodeljuje studio „Moonmultimedija” dobila je Ivanka Stojaković za rad pod nazivom „Bogojavljenje”.

Fotografi su po slobodnom nahođenju izabrali gradske motive: Žitni trg, reku Savu, most, biblioteku, Gradski park, šetališta, plažu i razne detalje koji naš grad čini lepim.

Izložene fotografije prikazuju kako su naši sugrađani iz svog ugla, a videli svoj grad.

Najava događaja

12dec18:0019:00Promocija romana Izlaz

22dec18:0019:0035. Međunarodni „Domis enterijeri” turnir u malom fudbalu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8193117.1708117.5223