Kultura

60 godina Muzičke škole „Petar Krančević” 

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja jubileja 60 godina Muzičke škole „Petar Krančević” održana je koncertna promocija zbornika „Horska muzika Petra Krančevića” u Sabornom hramu Sv. Dimitrija.

Ciklus aktivnosti u slavu jubileja značajnog za Muzičku školu „Petar Krančević” započeo je baš 1. novembra jer je na taj dan 1962. godine, nakon 10 godina muzičkog tečaja u Sremskoj Mitrovici, stiglo rešenje o otvaranju osnovne muzičke škole, koja kasnije dobija ime proslavljenog horovođe i kompozitora.

Bojan Jovanović direktor Muzičke škole „Petar Krančević” podseća na dane osnivanja ove ustanove: „Muzička škola u Sremskoj Mitrovici dobila je ime po Petru Krančeviću, muzičaru koju tu boravio nekih 15 godina početkom 20. veka i odlučili smo se da obeležavanje jubileja 60 godina započnemo izdanjem zbirke njegovih kompozicija koje su sada pronađene. U tu svrhu imamo jedan gostujući hor iz Beograda „Simonida” i dva naša hora, jedan čine učenici srednje škole, a drugi zaposleni i bivši učenici, tako da su svi uključeni to. Istovremeno slavimo i 25 godina srednje škole, pošto naša škola ima sva tri nivoa predškolski, osnovnu i srednju školu i jedina je srednja škola u Sremu koja obučava učenike za umetnost. U poslednjih nekoliko godina smo među pet najboljih škola u Srbiji po uspesima naših učenika na takmičenjima.”

Tokom koncertne promocije publika je čula deset kompozicija Petra Krančevića u izvođenju Omladinskog hora „Simonida“ iz Beograda, dirigent Jelica Čukarić; Hora nastavnika, đaka i nekadašnjih učenika MŠ „Petar Krančević” – „Prisen” iz Sremske Mitrovice, kojim je dirigovala Jovanka Ivanić, autorka zbornika i Hora učenika srednje muzičke škole „Krančević”.

Izdavanje zbornika „Horska muzika Petra Krančevića“ omogućila je i finansijski podržala Gradska uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, uz podršku brojnih prijatelja i saradnika na projektu očuvanja i promovisanja lika i dela Petra Krančevića. Izdavač je Umetničko udruženje „Krančević” iz Sremske Mitrovice.

Petar Krančević se rodio u Pančevu 9. februara 1869. godine, od oca Atanasija i majke Marije, rođ. Živanović i bio je sinovac čuvenog violiniste Dragomira Krančevića. Školovao se u Pančevu i studirao u Gracu, uzimajući i privatne časove pevanja operskog pevanja. Bio je pozvan i na Operu u Frajburgu u Badenu, ali je on taj poziv odbio. Krančević je bio odličan bariton, pa je kao takav imao brojne solo uloge u raznim kompozicijama, koje je izvodilo Pevačko društvo. Sa svojom sestrom Julkom i Žarkom Savićem priredio je veoma uspešnu turneju po Vojvodini.

Početkom 1904. došao je u Sremsku Mitrovicu za horovođu Mitrovačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, koje je tada spadalo u red najboljih srpskih pevačkih društava. U njemu je Krančević delao punih petnaest godina, podigavši ga na zavidnu visinu, što najbolje dokazuje nekoliko nagrada, koje je to društvo dobilo na pevačkim takmičenjima među koje spada i druga nagrada, koja je tom Društvu dodeljena na velikom pevačkom takmičenju srpskih pevačkih društava u Somboru pred rat, tj. 1914. godine. Kako u Pančevu, tako i u Mitrovici, bio je Krančević vrlo voljena ličnost. Po svojim finim manirima, nežnošću i punom taktičnošću u ophođenju sa pevačima, on je uživao velike simpatije kod svih članova, pa su stoga rado s njim sarađivali. Idealista u svakom pogledu, on se nije obazirao na zemaljska dobra ovog sveta, nego je stalno živeo u višim sferama, pa je stoga lakoćom prelazio preko svih neprijatnosti. I kad je pred kraj velikog rata počeo pobolevati, on je stoički snosio svoju bolest sretan, što je još doživeo oslobođenje i ujedinjenje jugoslovenskog naroda. Umro je u Sremskoj Mitrovici 26. februara 1919. godine, u pedesetoj godini svog života. Zahvalni Mitrovčani su mu podigli lep nadgrobni spomenik na „starom” groblju 1925-1926. godine, odmah uz kapelu, navodi se u biografiji koja prati notne zapise u zborniku. Zbirka notnih zapisa Petra Krančevića, pojavila se pred ljubiteljima horske muzike, posle jednog veka i njegova muzika konačno će ući u repertoare i zauzeti mesto koje joj pripada.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291