Kultura

Otvorena izložba ,,Srpska vlastela i kruna Svetog Stefana”

Sremska Mitrovica – Izložba o temi srpske srednjevekovne istorije pod nazivom „Srpska vlastela i kruna Svetog Stefana” otvorena je u Svečanoj sali Muzeja Srema.

Cilj izložbe je da prezentuje deo srednjevekovnog života na teritoriji Srema. Izloženi su artefakti i dostupne replike datog perioda.

Izložbu je otvorio Zoran Miščević, zamenik načelnika za kulturu: „U ovom periodu obeleženom koronom, obeleženom ratom,a umetnost je nešto što nam je potrebno, što će spasti svet, potrebna nam je kao drvoredi i lepi viditi. Zato smo danas ovde, da uživamo, zahvalio bih se mladim ljudima koji su pokušali da nam dočaraju neki daleki peirod. Upravo svojom originalnošću, predmetima iz tog vremena i fotografijama približavamo se tom vremenu i pokušavamo da ga proživimo i doživimo. Lokalna samouprava je uvek spremna da ovakve manifestacije podrži i da im da na znčaju lepo je doći i prisetiti se nekih istorijskih trenutaka.

Kolektiv Muzeja Srema još jednom je pokazao složnost i jedinstvo, tako je bilo i prilikom izrade ove izložbe. Posebno se, prema rečima Stefana Vučića pomoćnika direktora muzeja ističu autori Aleksandar Sladojević, Danilo Jadranski i Ružica Španović.

„Izložba pre svega obrađuje način života i ratovanje u razdoblju srednjeg veka. U tom periodu pod prisilom Turaka predstavnici srpske vlastele su naseljavali tadašnju Južnu Ugarsku, a sadašnju Vojvodinu i samim tim pokazali da kroz vekove imamo dobre odnose sa Mađarima što je danas slučaj. Kroz ovu izložbu smo hteli da prikažemo većinu aspekata života u vremenskom periodu između 16. i 19. veka na tlu Srbije, rekao je Vučić.

Danilo Jadranski kustos pripravnik Muzeja Srema i jedan od autora izložbe kaže da je postavka posvećena periodu srednjeg veka i izuzetne saradnje između srpske krune i ugarske vlastele.

Kako je rekao Danilo Jadranski: „Posvećena je vremenu kada su srpski velikaši zauzimali značajno mesto u ugarskoj hijerarhiji, bili su među prvim baronima. Naglasak je na porodici Lazarević i Branković koje su ostavile značajan trag, ovde, na teritoriji Srema. Malo je poznato da je Stefan Lazarević bio vlasnik Mitrovice, Kupinova i Zemuna što je kasnije nasledio Despot Đurađ Branković i od njihovog vremena počinje intenzivno naseljavanje Srba na ovim prostorima. Tu su značajni manastiri koje su nam ostavile te porodice, izdvojili smo manastir Grgeteg, Hopovo, Krušedol i naravno druge verske objekte.

Ova izuzetno važna izložba će vas odvesti u vremena naših predaka koji su permanetno ostavili značajan trag u istoriji, kulturi i životu našeg naroda.

Specijalni gosti izložbe bili su: Udruženje za očuvanje starih zanata i veština ,,Beli Orlovi” i radionica ,,Umetnost kovanja mačeva” Slobodan Marinić. Izložena je replika mača Vukovca koji se nalazi u stalnoj postavci upravo u našem muzeju i takođe je pronađen na tlu Mitrovice.

Izveden je performans iznenađenja, koji je naročito oduševio decu, a nakon otvaranja omogućeno je i fotografisanje sa vitezovima.

Publika je takođe imala priliku da degustira delikatese izložbe, a to su bila srpska srednjevekovna jela.

U srednjem veku, termin vitez se odnosio na opremljenog naoružanog vojnika. Izvorno, vitezovi su bili ratnici na konjima, ali se titula kasnije počinje vezivati za plemstvo i socijalni status, ponajviše zbog cene opreme za konjanika. U početku konjanici nisu bili toliko važni u ratu, jer su pešaci bili najvažniji u svim severnoevropskim armijama. Tokom vremena konjica je dobijala sve veći značaj u vojnoj taktici evropskih zemalja. Izložene su i fotografije zadušbina srpske srednjovine vlastele.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291