Kultura

Izložba Nemanje Mate Đorđevića jednog od najnagrađivanijih autora mlađe generacije

Sremska Mitrovica – Izložba novih umetničkih radova Nemanje Mate Đorđevića otvorena je u Galeriji Lazar Vozarević”. Bavi se crtežom, grafikom, slikom i skulpturom, učestvovao je na velikom broju izložbi u zemlji i inostranstvu. Dela autora se nalaze u kolekcijama domaćeg i stranog karaktera.

Kao uvod u svetkovanje Novembarskih dana, tradicionalne gradske manifestacije koja obiluje sadržajima iz kulture, posetiocima Galerije „Lazar Vozarević” predstavlja se jedan od najnagrađivanijih autora mlađe generacije Nemanja Đorđević, poznat i kao „Mate”. Izložbu čine slike velikih formata i skulpture nastale u prethodne dve godine.

Kako je autor izložbe Nemanja Đorđević rekao prilikom otvaranja: „Ovo je zrela produkcija, apsolutno je sve novo i pripremljeno za specifičnu prostornost ove galerije. Mitrovčanima sam pokazao 98% novog. Inspiracija se prosto „nakačila“ na neku genezu koja postoji, već duže vreme. Ovo što vidite su stvari koje mene interesuju u slikarstvu, lične impresije, eksperimenti, teme koje ljudi mogu da vezuju za opskurno, borbeno, u filozofskom smislu bismo to nazvali tranvestija. To su bića koja dobijaju neki oblik. Mitski elementi postoje, groteska se zvanično pojavljuje još u mitovima u staroj Grčkoj, kao što su Minotaur, Kentaur, spodobe… Recimo, kada gledate drevne spise, giganti i titani su opisivani otprilike ovako kako izgledaju moje slike. Priča bi trebalo da postoji u pozadini, a gledalac je taj koji bi trebalo da stavi poslednju tačku.”

Ovaj srpski slikar i crtač rođen je 1983. godine u Beogradu, a od 2014. godine živi i radi u Francuskoj, Parizu. Završio je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Gordana Nikolića. Na predlog Vladimira Veličkovića dobitnik je nagrade nagrade Akademije lepih umetnosti za podstrek slikarstvu Francuske akademije nauka i umetnosti.

„Ovu izložbu smo pripremili kao uvertiru u ono što nas čeka tokom Novembarskih dana, kako domaća publika nije navikla na nadrealizam i fanstastiku, te baš zbog toga imamo za cilj da ih uputimo u svetske trendove. Nemanja Đorđević je jedan od najboljih predstavnika mlađe generacije srpskih slikara, za svoj rad višestruko nagrađivan. Čast nam je da i mitrovačka publika može da ga vidi. Ako kažemo da posle Mitrovice, ova izložba ide u Berlin, a umetnik je izlagao i u Parizu i na važnim mestima u Beogradu, možemo da procenimo i na kom nivou se nalazi naša galerija”, rekla je Marija Vuruna, istoričar umetnosti.

Mate Đorđević prema rečima Žan-Lika Šalimoa, uglednog francuskog kritičara, pripada autorima kod kojih je upadljivo da se slike pojavljuju kao „noćne more”, umetnika koga muči egzistecijalna anksioznost. Stil je nervozan, oštar, konačan, njegov rad se pretvara u vapaj, a nakon noćne more u prosvetljenje. „završava” već je dovoljno da shvatimo da Mate koga verovatno muči ozbiljna slabost, leči svoju muku otimajući ništavilu slike iz dna svoje noći bez sna. Upravo ove reči, postavljaju autora među viđenije umetnike mlađe generacije.

Mitrovčani izložbu mogu da pogledaju do četvrtog novembra.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291