Kultura

In memoriam – Spomenka Lazić

Sremska Mitrovica – Spomenka Lazić je rođena 30. aprila1939. godine u Sremskoj Mitrovici. Svoj profesionalni angažman i pedagoški rad počela je 1962. godine, kada je osnovala  recitatorsko-dramsku sekciju pri Domu omladine „1. novembar”.

To je bio prvi studio za amatere u tadašnjoj Jugoslaviji. Sekcija je prerasla u Recitatorski studio i dobila naziv „Kaliopa”. Stotine dece prošlo je hodnicima „Sirmijumarta”. „Slavuji”, kako ih je ona zvala, mali i veliki „Kaliopljani”, naučili su da vole i razumeju poeziju, da misle, da imaju stav, da neguju jezik, da cene trud i rad, prepoznaju lepotu u svetu oko sebe.

U kulturni život grada, na velika vrata, uvela je poetske večeri, na kojima su se govorili stihovi savremenih stranih i domaćih pesnika.

Po osnivanju smotri u Srbiji „Al’ je lep ovaj svet” za mlađi uzrast (od 1. do 8. razreda) i „Pesniče naroda mog” (srednjoškolci i studenti), recitatori „Kaliope” su tokom godina dobijali mnoge nagrade i diplome…

Kao rukovodilac Studija, i sama je dobijala nagrade: Zlatnu značku, „Iskra kulture” i „Novembarsku nagradu” njenog rodnog grada, i još mnoge druge…

Zauvek će ostati u srcima i rečima onih, koji su svoje najlepše mladalačke godine proveli uz Studio Kaliopa.

Komemoracija Spomenki Lazić će biti održana u Galeriji „Lazar Vozarević” u subotu, 4. juna 2022. u 12 sati.

Najava događaja

08okt20:0021:30U nedelju koncert na Žitnom trgu

10okt16:0020:00Trener svetske atletske šampionke Femke Bol drži predavanje u Sremskoj Mitrovici

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8625117.2141117.5657