Kultura

Beograđani hipnotisani Lazarevim krugom

Beograd – U Modernoj galeriji u Beogradu otvorena je izložba sezone. U saradnji sa Galerijom „Lazar Vozarević”, predstavljena je slika imponzantnih dimenzija, nastala 1967. godine. Svoj put kući pronašlo je remek-delo Lazara Vozarevića „Krug” (Circle).

Ova slika, bila je u selekciji, kao jedna od deset Vozarevićevih slika, sa kojima su se Lazar i Jugoslavija predstavili na 9. bijenalu u Sao Paolu. Podsećanja radi, još tri slike velikih dimenzija, sa istog Bijenala, (Veliko pakovanje, Kohezija, Razbijena površina), deo su stalne postavke Galerije „Lazar Vozarević”. Krug, kako navodi prof. dr Lidija Merenik, u publikaciji koja prati izložbu je: „Hipnotički, on je objekt meditacije, opsesije pogleda, zaposedanja posmatrača zlatnim, centrifugalnim silama”. Žuto-zlatna boja, patina, spiritualnost vizantijskih fresaka, na ovoj modernoj ikoni, slici-reljefu, kinetičko-optičkom platnu, predstavlja vrhunac, Vozarevićeve post-enformel, za umetnost nažalost, poslednje faze.

Ono što ovo delo čini dodatno zanimljivim jeste i činjenica da je od 4.274 dela koja su bila izložena na Bijenalu, pored slika Endija Vorhola (Andy Warhol), Roja Lihtenštajna (Roy Lichtenstein), Dejvida Hoknija (David Hockney) i drugih mnogo poznatijih slikara tog vremena, slika „Krug”, zapala za oko poznatom američkom bankaru, filantropu, Davidu Rokfeleru u čijem je vlasništvu bila do aukcije u Njujorku.

Senzacija na samom otvaranju, bio je i automobil, engleski, crveni kabriolet, „MGB Roadster”, kojim je Vozarević sebe „častio” posle uspešne prodaje slika na Bijenalu.

Nakon izložbe u Beogradu, slika „Krug”, na jesen ove godine, biće izložena i u Galeriji „Lazar Vozarević”. Da li je ovo Vozarevićevo vreme, kako istoričari umetnosti navode? Da li imamo sreću da to doživimo i svedočimo? Da li je ovo taj trenutak za Lazarovu umetnost i za kulturu njegovog i našeg grada?

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988