Kultura

Festival pijanizma okupio ljubitelje klavirske muzike

Sremska Mitrovica – Osmi festival pijanizma otvoren je u našem gradu u organizaciji Muzičke škole „Petar Krančević” i Umetničkog udruženja „Krančević”. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grada Sremska Mitrovica.

Svečanošću u Galeriji „Lazar Vozarević” počeo je Osmi festival pijanizma koji će u ovom prostoru ugostiti oko 208 učenika i studenata iz 36 gradova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Srbije. Grad Sremska Mitrovica je tradicionalno, već godinama pokrovitelj festivala.

Zoran Mičšević zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu zahvalio se organizatorima koji su priredili večerašnji događaj, svima poželeo puno uspeha i gostima da ponesu lepe usmopene iz našeg grada: „U ovom teškom vremenu obeleženom ratovima, koronom, nizom neprijatnosti i turobnosti koje prate običnog čoveka, ovakva vrsta manifestacije jako je značajna za sve nas, žitelje Sremske Mitrovice i za samu instituciju Grada. Osmi po redu festival pijanizma, ovde, kod nas, u gradu Sremskoj Mitrovici sa učesnicima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore ima međunarodni karakter. Drago mi je da će neki pozitivni zvuci, dobri zvuci, dobra energija upravo iz našeg grada, Sremske Mitrovice otići širom Srbije, širom gradova i oplemeniti nas. Umetnost je tu da bi spasla svet, da bi probudila nešto u nama trajno, spokojno da nam ozari dušu, ostavi sećanja prijatna i trajna. Kažu lepota je u oku posmatrača, zato smo ovde da uživamo.”

Ovogodišnji Festival okupio je velik broj prijavljenih kandidata u disciplinama klavir solo, klavirski duo i uporedni klavir. Takmičare ocenjuje žiri koji čine pijanisti i pedagozi: mr Katarina Krpan sa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, spec. Greta Šećerkadić Ganović iz Srednje muzičke škole Sarajevo i mr Dragomir Bratić iz Muzičke škole „Davorin Jenko“ u Beogradu.

Kako je rekla članica žirija, mr Katarina Krpan iz Muzičke akademije Zagreb, prvi put je u Sremskoj Mitrovici:  „Moj prvi utisak je oduševljenje gradom i ljudima. Organizacija je fantastična, oduševljena sam i sa mladim pijanistima kojih ima više od 200, koji su došli puni elana, želje i volje, nakon nemilih vremena koja su nas sve zadesila. Atmosfera je odlična prvog dana Festivala.”

Za sve učesnike će biti organizovane, po kategorijama, svečane podele diploma na Žitnom trgu. U nedelju 29. maja, u 19 sati biće održan kocet laureata Festivala u Galeriji „Lazar Vozarević”.  Tehnička podrška manifestaciji je Centar za kulturu „Sirmijumart”.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291