Kultura

Ekipa OŠ „Jovan Popović” pobednik Kviza „Sirmijum carski grad”

Sremska Mitrovica – Održano je finale kviza „Sirmijum  carski grad” za učenike IV razreda osnovnog obrazovanja. Ekipa OŠ „Jovan Popović” najbolja je u znanju, proglašeni su i najbolji pojedinici u više igara, svi su nagrađeni na završnici u Biblioteci „Gligorije Vozarović”.

Organizator Kviza je Biblioteka „Gligorije Vozarović“ u saradnji sa Ustanovom za negovanje kulture „Srem“ i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, uz  podršku Turisrtičke organizacije i Grada Sremska Mitrovica.

U ime Biblioteke „Gligorije Vozarović” Slobodan Kekić rekao je da je veoma značajno da deca poznaju istoriju svog grada i dodao: „Pogotovo kada Sremska Mitrovica ima tako bogatu istoriju i smatram da  smo našli kreativan način da deca kroz igru, odnosno kroz kviz, nauče sve ono što je veoma važno da znaju o ovim prostorima gde žive, da je ovde bila carska država. Jedan od ciljeva je i da se deca upoznaju sa bibliotekom da počnu da se više interesuju za knjige, a kako ovde učestuvju deca iz sedam škola i oni se međusobno upoznaju i stvaraju se neka nova prijateljstva. U saradnji sa Gradskom uprava za sport, omladinu kulturu spremili smo nagrade za pobednike kviza.”

Svi učesnici su dobili vredne i lepe nagrade, a najbolje čeka nagradni jednodnevni izlet u Keltsko selo u Inđiji, 28. maja 2022. koje obezbeđuje Biblioteka kao glavni organizator. Svi učesnici u Kvizu dobitnici su i jednogodišnje članske karte Dečijeg odeljenja Biblioteke.

„U polufinalnom takmičenju deca su pokazala izuzetno znanje o istoriji našeg grada, tako da će u današnjem  velikom finalu, otprilike presuditi sreća jer, zaista, svi su odlični. Zahvaljujem im se na učešću i zahvaljujem se i njihovim učiteljima, roditeljima, mentorima koji su ih tako lepo pripremili. Deca su pored znanja o istoriji svoga grada, pokazala i svoje likovno umeće, literarnu inspiraciju i deklamovanje. Želim im sreće jer znanje imaju, a najvažnije je da se lepo druže,” rekla je Miroslava Ilijić direktorica Ustanove za negovanje kulture „Srem”.

Đaci četvrtih razreda osnovnih škola, koji su prošli selekciju u polufinalu, pokazali su zavidno znanje u poznavanju Sirmijuma, našeg drevnog grada.

Svetlana Sabo, koordinator projekta, osvrnula se na sve discipline zastupljene u kvizu: „Pored takmičenja u znanju naši učenici četvrtog razreda koji su se prijavili za nas kviz takmiče se još u tri discipline, a to su literarni rad, recitovanje i likovno stvaralaštvo. Dobili smo zvanične pobednike, prvo, drugo i treće mesto, ekipno, potom takođe pobednike u ove tri discipline koje sam navela, a sve učesnike čekaju lepe nagrade. Važno je da kažemo da smo zahvalni učiteljicama, takođe direktorima i učenicima koji su prepoznali važnost ovakve vannastavne aktivnosti. Najveća i najvažnija nagrada iz celog takmičenja je znanje koje će oni poneti nakon završena tri kruga. Ljubav koja se stiče prema gradu potiče pre svega od znanja i saznanja o njegovoj drevnoj istoriji i kulturi, a promovisanje grada će uslediti kao rezultat znanja koje su stekli na kvizu.”

Kviz podržala Kompanija EATON electronic d.o.o. i Izdavačka kuća Kreativni centar. Zahvalili su se spoljnim saradnicima za stručno žiriranje: Željki Avrić i Milanu Kardašu. Kviz je održan u sjajnoj fer takmičarskoj atmosferi, a kak dodaju, presudile su nijanse i sreća.

Jelena Šuput u ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture rekla je: „Osnov za ovaj kviz je sadržaj knjige „Sirmijumska avantura” iz edicije Izaberi avanturu u izdanju Kreativnog centra. Osnovna ideja je učenje kroz zabavu i interakciju, to je ideja kviza i ovih knjiga i ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa drugim ustanovama sastavili smo pitanja i trudili se da ovaj kviz bude intersantan za decu. Kreativni centar je podržao kviz time što je obezbedio deo nagrada.”

Žiri za takmičenje u znanju, recitovanju i literarnim sastavima radiće u sastavu: Zorica Miščević, Gorana Lemajić, Jelena Šuput i Željka Avrić. Žiri za ocenjivanje likovnih radova: Milan Kardaš i Svetlana Sabo.

Ekipno u znanju prva je ekipa OŠ „Jovan Popović”, a dalji plasman izgleda ovako:

OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”, Laćarak;

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Sremska Mitrovica i

OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod”, Mačvanska Mitrovica.

Plasman u pojedinačnim igrama izgleda ovako:

U literarnom stvaralaštvu:

Teodor Vuković, OŠ „Jovan Popović“

Strahinja Vujanović, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”

Milica Bogićević, OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”, Laćarak.

Tijana Trifković, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Jarak.

U recitovanju:

Anđela Svirčević iz OŠ „Sveti Sava“

Una Lepir OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod”, Mačvanska Mitrovica.

Nikolina Kovač, OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”, Laćarak.

Ognjen Petrović, OŠ „B. P. Pinki“.

U likovnom stvaralaštvu:

Sofija Cvijetinović, OŠ „Boško Palkovljević Pinki“

Sara Teodosić, OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”, Laćarak

Dimitrije Kovačić iz OŠ „Sveti Sava“.

Anika Đurković iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”.

Najava događaja

08okt20:0021:30U nedelju koncert na Žitnom trgu

10okt16:0020:00Trener svetske atletske šampionke Femke Bol drži predavanje u Sremskoj Mitrovici

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8625117.2141117.5657