Kultura

Ekipa OŠ „Jovan Popović” pobednik Kviza „Sirmijum carski grad”

Sremska Mitrovica – Održano je finale kviza „Sirmijum  carski grad” za učenike IV razreda osnovnog obrazovanja. Ekipa OŠ „Jovan Popović” najbolja je u znanju, proglašeni su i najbolji pojedinici u više igara, svi su nagrađeni na završnici u Biblioteci „Gligorije Vozarović”.

Organizator Kviza je Biblioteka „Gligorije Vozarović“ u saradnji sa Ustanovom za negovanje kulture „Srem“ i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, uz  podršku Turisrtičke organizacije i Grada Sremska Mitrovica.

U ime Biblioteke „Gligorije Vozarović” Slobodan Kekić rekao je da je veoma značajno da deca poznaju istoriju svog grada i dodao: „Pogotovo kada Sremska Mitrovica ima tako bogatu istoriju i smatram da  smo našli kreativan način da deca kroz igru, odnosno kroz kviz, nauče sve ono što je veoma važno da znaju o ovim prostorima gde žive, da je ovde bila carska država. Jedan od ciljeva je i da se deca upoznaju sa bibliotekom da počnu da se više interesuju za knjige, a kako ovde učestuvju deca iz sedam škola i oni se međusobno upoznaju i stvaraju se neka nova prijateljstva. U saradnji sa Gradskom uprava za sport, omladinu kulturu spremili smo nagrade za pobednike kviza.”

Svi učesnici su dobili vredne i lepe nagrade, a najbolje čeka nagradni jednodnevni izlet u Keltsko selo u Inđiji, 28. maja 2022. koje obezbeđuje Biblioteka kao glavni organizator. Svi učesnici u Kvizu dobitnici su i jednogodišnje članske karte Dečijeg odeljenja Biblioteke.

„U polufinalnom takmičenju deca su pokazala izuzetno znanje o istoriji našeg grada, tako da će u današnjem  velikom finalu, otprilike presuditi sreća jer, zaista, svi su odlični. Zahvaljujem im se na učešću i zahvaljujem se i njihovim učiteljima, roditeljima, mentorima koji su ih tako lepo pripremili. Deca su pored znanja o istoriji svoga grada, pokazala i svoje likovno umeće, literarnu inspiraciju i deklamovanje. Želim im sreće jer znanje imaju, a najvažnije je da se lepo druže,” rekla je Miroslava Ilijić direktorica Ustanove za negovanje kulture „Srem”.

Đaci četvrtih razreda osnovnih škola, koji su prošli selekciju u polufinalu, pokazali su zavidno znanje u poznavanju Sirmijuma, našeg drevnog grada.

Svetlana Sabo, koordinator projekta, osvrnula se na sve discipline zastupljene u kvizu: „Pored takmičenja u znanju naši učenici četvrtog razreda koji su se prijavili za nas kviz takmiče se još u tri discipline, a to su literarni rad, recitovanje i likovno stvaralaštvo. Dobili smo zvanične pobednike, prvo, drugo i treće mesto, ekipno, potom takođe pobednike u ove tri discipline koje sam navela, a sve učesnike čekaju lepe nagrade. Važno je da kažemo da smo zahvalni učiteljicama, takođe direktorima i učenicima koji su prepoznali važnost ovakve vannastavne aktivnosti. Najveća i najvažnija nagrada iz celog takmičenja je znanje koje će oni poneti nakon završena tri kruga. Ljubav koja se stiče prema gradu potiče pre svega od znanja i saznanja o njegovoj drevnoj istoriji i kulturi, a promovisanje grada će uslediti kao rezultat znanja koje su stekli na kvizu.”

Kviz podržala Kompanija EATON electronic d.o.o. i Izdavačka kuća Kreativni centar. Zahvalili su se spoljnim saradnicima za stručno žiriranje: Željki Avrić i Milanu Kardašu. Kviz je održan u sjajnoj fer takmičarskoj atmosferi, a kak dodaju, presudile su nijanse i sreća.

Jelena Šuput u ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture rekla je: „Osnov za ovaj kviz je sadržaj knjige „Sirmijumska avantura” iz edicije Izaberi avanturu u izdanju Kreativnog centra. Osnovna ideja je učenje kroz zabavu i interakciju, to je ideja kviza i ovih knjiga i ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa drugim ustanovama sastavili smo pitanja i trudili se da ovaj kviz bude intersantan za decu. Kreativni centar je podržao kviz time što je obezbedio deo nagrada.”

Žiri za takmičenje u znanju, recitovanju i literarnim sastavima radiće u sastavu: Zorica Miščević, Gorana Lemajić, Jelena Šuput i Željka Avrić. Žiri za ocenjivanje likovnih radova: Milan Kardaš i Svetlana Sabo.

Ekipno u znanju prva je ekipa OŠ „Jovan Popović”, a dalji plasman izgleda ovako:

OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”, Laćarak;

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Sremska Mitrovica i

OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod”, Mačvanska Mitrovica.

Plasman u pojedinačnim igrama izgleda ovako:

U literarnom stvaralaštvu:

Teodor Vuković, OŠ „Jovan Popović“

Strahinja Vujanović, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”

Milica Bogićević, OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”, Laćarak.

Tijana Trifković, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Jarak.

U recitovanju:

Anđela Svirčević iz OŠ „Sveti Sava“

Una Lepir OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod”, Mačvanska Mitrovica.

Nikolina Kovač, OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”, Laćarak.

Ognjen Petrović, OŠ „B. P. Pinki“.

U likovnom stvaralaštvu:

Sofija Cvijetinović, OŠ „Boško Palkovljević Pinki“

Sara Teodosić, OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”, Laćarak

Dimitrije Kovačić iz OŠ „Sveti Sava“.

Anika Đurković iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142