Kultura

Promocija zbirke pesama Nesan Željke Avrić

Sremska Mitrovica – Promocija zbirke pesama „Nesan” Željke Avrić održana je u Galeriji „Lazar Vozarević” u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”.

Stihovi Željke Avrić u interpretaciji glumaca i recitatora bili su okosnica umetničke večeri kojoj je priustvovali najviši gradski čelnici i ljubitelji poezije. Autorka Željka Avrić je rođena 1964. godine u Banjaluci, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu odsek jugoslovneske književnosti i srpskohrvatski jezik, a živi i radi u Sremskoj Mitrovici. Piše poeziju i književne eseje i prikaze. Objavila je devet zbirki pesama, a za sebe kaže da ima dva zavičaja, te piše u obe izgovorne varijante srpskog jezika, ijekavskoj i ekavskoj.

Nešto više o poetskoj večeri rekla je autorka Željka Avrić: „Zbirka koja je večeras predstavljena je još u rukopisu, 2020. godine ponela nagradu po imenu veoma talentovane i rano preminule srpske pesnikinje Gordane Todorović, takođe ceo ciklus iz te zbirke pod nazivom „Bdenja” nagrađen je nagradom Stojan Stepanović i što su dve ljubavne pesme bile zaista dobro ocenjene, pesma „Kad žena bdi” pobedila je na Konkursu za najlepšu ljubavnu pesmu u Ivanjici gde je selektor bio književnik Dragan Jovanović Danilov, a pesma „Ljubavna posle ljubavi” bila je u najužem krugu za Lenkin prsten. Ovo je nešto što je lično moje, a delim sa vama, sa onima koji vole lepu reč, koji vole umetnost, u toj razmeni lepote, energije i utisaka ne sme I ne može da bude treme jer to je bukvalno moj teren.”

Željka Avrić do sada je objavila zbirke: „Portret”, „Zvezdarnica”, „Marginalije”, „Vremenik”,  „Jesam”, „Žeđam”,  „Sonetne brojanice” (sa književnikom Rankom Pavlovićem) i zbirku izabranih ljubavnih pesama „Pesma joj je drugo ime”. Više puta je nagrađivana na književnim konkursima i manifestacijama.

U poetskom teatru interpretirane su pesme iz autorkine nove zbirke „Nesan”.

Miroslava Ilijić direktorica Ustanove za negovanje kulture „Srem” rekla je: „Pored brojnih aktivnosti predviđenih planom i programom, Ustanova organizuje i razne druge programe, poput promocija poetskog,proznog uopšte književnog stvaralaštva naših sugrađana. O pesnikinji Željki Avrić, najbolje govore njena brojna priznanja kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a najveće priznanje je Novembarska nagrada koju je dobila od Grada Sremska Mitrovica, a na predlog Ustanove za negovanje kulture „Srem”. Kvalitet njenih pesama najbolje ćemo videte na večerašnjoj promociji. Naša ustanova nastavlja sa aktivnostima i naredna je Opštinska smotra recitatora.”

Stihove su govorili Aleksandar Krstajić, Milka Poznanović, Zorica Miščević koja je bila i voditelj promocije, kao i sama autorka.

U muzičkom delu programa nastupio je Hor “Arodisi” pod upravom Isidore Skuratović.

Organizator večeri je Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

Najava događaja

23majCelodnevni dogadjaj28Dečje odeljenje slavi 65. rođendan

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
117.1365117.4890117.8415