Kultura

Promocija zbirke pesama Nesan Željke Avrić

Sremska Mitrovica – Promocija zbirke pesama „Nesan” Željke Avrić održana je u Galeriji „Lazar Vozarević” u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”.

Stihovi Željke Avrić u interpretaciji glumaca i recitatora bili su okosnica umetničke večeri kojoj je priustvovali najviši gradski čelnici i ljubitelji poezije. Autorka Željka Avrić je rođena 1964. godine u Banjaluci, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu odsek jugoslovneske književnosti i srpskohrvatski jezik, a živi i radi u Sremskoj Mitrovici. Piše poeziju i književne eseje i prikaze. Objavila je devet zbirki pesama, a za sebe kaže da ima dva zavičaja, te piše u obe izgovorne varijante srpskog jezika, ijekavskoj i ekavskoj.

Nešto više o poetskoj večeri rekla je autorka Željka Avrić: „Zbirka koja je večeras predstavljena je još u rukopisu, 2020. godine ponela nagradu po imenu veoma talentovane i rano preminule srpske pesnikinje Gordane Todorović, takođe ceo ciklus iz te zbirke pod nazivom „Bdenja” nagrađen je nagradom Stojan Stepanović i što su dve ljubavne pesme bile zaista dobro ocenjene, pesma „Kad žena bdi” pobedila je na Konkursu za najlepšu ljubavnu pesmu u Ivanjici gde je selektor bio književnik Dragan Jovanović Danilov, a pesma „Ljubavna posle ljubavi” bila je u najužem krugu za Lenkin prsten. Ovo je nešto što je lično moje, a delim sa vama, sa onima koji vole lepu reč, koji vole umetnost, u toj razmeni lepote, energije i utisaka ne sme I ne može da bude treme jer to je bukvalno moj teren.”

Željka Avrić do sada je objavila zbirke: „Portret”, „Zvezdarnica”, „Marginalije”, „Vremenik”,  „Jesam”, „Žeđam”,  „Sonetne brojanice” (sa književnikom Rankom Pavlovićem) i zbirku izabranih ljubavnih pesama „Pesma joj je drugo ime”. Više puta je nagrađivana na književnim konkursima i manifestacijama.

U poetskom teatru interpretirane su pesme iz autorkine nove zbirke „Nesan”.

Miroslava Ilijić direktorica Ustanove za negovanje kulture „Srem” rekla je: „Pored brojnih aktivnosti predviđenih planom i programom, Ustanova organizuje i razne druge programe, poput promocija poetskog,proznog uopšte književnog stvaralaštva naših sugrađana. O pesnikinji Željki Avrić, najbolje govore njena brojna priznanja kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a najveće priznanje je Novembarska nagrada koju je dobila od Grada Sremska Mitrovica, a na predlog Ustanove za negovanje kulture „Srem”. Kvalitet njenih pesama najbolje ćemo videte na večerašnjoj promociji. Naša ustanova nastavlja sa aktivnostima i naredna je Opštinska smotra recitatora.”

Stihove su govorili Aleksandar Krstajić, Milka Poznanović, Zorica Miščević koja je bila i voditelj promocije, kao i sama autorka.

U muzičkom delu programa nastupio je Hor “Arodisi” pod upravom Isidore Skuratović.

Organizator večeri je Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988