Kultura

Klasičan, džez, moderan balet na Festivalu plesa „Sirmium Dance Now 2022”

Sremska Mitrovica – Tradicionalni Festival plesa „Sirmium Dance Now 2022” održan je u organizaciji Plesnog kluba „Sirmium dance”, Studija modernog i klasičnog baleta „Olena” i Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica.

Ples je okupio danas decu svih uzrasta u Poslovno sportskom centru ,,Pinki” u našem gradu na Festivalu „Sirmium Dance Now 2022”. Festival je počeo defileom učesnika i svečanim otvaranjem. Tom prilikom, prisutne su pozdravili generalni sekretar Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica Nemanja Crnić i domaćin festivala Svetlana Olena Rimac. Predstavnicima plesnih studija i stručnom žiriju uručili su poklone.

Posle brojnih sportskih manifestacija u našem gradu održana je i današnja, posvećena plesu, o čemu je Nemanja Crnić, generalni sekretar rekao: „Sportski ples od prvog dana predstavlja jedan od segmenata rada Sportskog saveza Grada Sremske Mitrovice i plod uspešne saradnje Saveza sa našom članicom Plesnim klubom ,,Sirmium Dance” i Studiom modernog i klasičnog baleta ,,Olena”. Olena je ta koja svojim entuzijazmom, kvalitetom, velikom ljubavlju prema plesu kao sportu, prema plesu kao umetnosti, čuva tu vatru postojanja plesa u našem gradu i napravila je jedan od najlepših i najvećih festivala u Srbiji, u Sremskoj Mitrovici i na tome smo joj zahvalni. Zajedno smo organizovali manifestaciju koja je napunila sportski centar kao nikad do sad, ovih godina, prepune tribine, blizu 800 učesnika dece sa teritorije Republike Srbije i iz inostranstva imaju priliku da uživaju u jednom prelepom spektaklu, a i mi svi zajedno sa njima. Ostaje nam jedna obaveza da u budućnosti čuvamo ovakve manifestacije, tradiciju, kvalitet, broj dece jer ovaj festival je nešto što jedan od najboljih promotera našeg grada.”

Ove godine je oko 700 plesača iz regiona došlo u naš grad, zahvaljujući Gradskoj upravi i Sportskom savezu Grada Sremska Mitrovica, a najviše su tome doprinela dva mitrovačka kluba Plesni klub ,,Sirmium Dance” i Studio modernog i klasičnog baleta ,,Olena” koje zastupa Svetlana Olena Rimac.

Kako je rekla Svetlana Olena Rimac: „Ovo nam je 12. festival pod ovim imenom, a plesno takmičenje u Sremskoj Mitrovici prvi put je bilo organizovano 1993. godine, sledeće godine ćemo da proslavimo 30 godina. Zahvaljujući gradskoj upravi, PSC,,Pinki”, naravno nezaobilaznom Sportskom Savezu Grada Sremska Mitrovica bez njih ovaj festival ne bi mogao da postoji. Kao domaćin zahvaljujem se ,,Dance Now” timu koji drži sve evropske festivale i na ovom festivalu će se podeliti specijalne nagrade za odlazak na neka međunarodna takmičenja, između ostalog za Rim, Rimini, Prag, zahvaljujući Aleksandru Milinu koji je i danas sa nama. Drago mi je da uspevamo da okupimo veliki broj takmičara, prisutno je oko 700 takmičara, izvešće se više od 160 koreografija. Došli su nam gosti iz Beograda, Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, iz Republike Srpske: Modriča, Doboj, Bijeljina, sa svih strana i drago mi je da je moj festival, kažem moj jer ovde stvarno ulažem najveći deo sebe, opstao sve ove godine, pogotovo što smo i u vreme korone uspeli da ga organizujemo, čak i 2021. godine, da nijednu godinu nismo prestali da radimo od kako smo počeli da ga organizujemo. Zaista je divno uživanje sa ovom decom, prelep je osećaj biti s njima na sceni, ovo je zaista pravi plesni spektakl.”

Nastupila su deca najmlađeg uzrasta od samo tri, pa do 9 godina. Ples kao spoj sporta i umetnosti, jača dečju muskulaturu, popravlja držanje tela i unapređuje motoričke sposobnosti. Deci je privlačan i zbog toga što stiču nova drugarstva, uče šta je timski rad i prevazilaze strah od javnog nastupa. Ovo je za njih bila prilika i da razvijaju gracioznost gradeći svoj stil.

Nastupala su deca u svim uzrasnim kategorijama. Učesnici festivala nagrađeni su medaljama, diplomama, peharima za grupe i formacije. Prvoplasirani solisti dobijaju pehare, dok za ostala osvojena mesta solisti dobijaju medalje.

Za tehničko vođstvo festivala zadužen je Željko Rimac, a direktor festivala Aleksandar Milin najboljima je dodelio specijalne nagrade, besplatan odlazak na međunarodne festivale u Rimini, Prag, Istanbul.

Stručni žiri radio je u sastavu: predsednik žirija Snežana Andrejević, Olga Cogo, Sanja Flanjak, Jasmina Poštom i Kristina Marković.

Plesni studiji učesnici: Baletski studio ,,Leonesa” Beograd, ,,Šabačke mažoretkinje”, ,,Assoluta” Šabac, Plesni studio ,,Impuls” Novi Sad, Plesni studio ,,Maestro” Temerin, Baletski Studio ,,Adagio” Beograd, ,,Adagio” Novi Banovci, Plesni studio ,, Partizan 2” Novi Sad, ,,Sportski klub Figura” Sombor, ,,Sport Studio” Beograd, Baletski Studio ,,Flawless” Beograd, Plesni studio ,,Naca” Zrenjanin, Plesni studio ,,Mistique” Beograd, ,,Wolf” Doboj, Plesni klub Studio Olena Bijeljina, ,,Star SM” Sremska Mitrovica i domaćin Studio modernog i klasičnog baleta ,,Olena”.

U nastupu su pored takmičara uživali i svi ljubitelji plesa. Publika je tokom celog dana mogla da uživa u raznim plesnim disciplinama od klasičnog baleta, džez, modernog, akro, mažoret i drugim.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291