Kultura

„Priče jednog para, slike jednog grada” izložba o mitrovačkoj savremenoj arhitekturi

Sremska Mitrovica – Izložba fotografija arhitekture „Priče jednog para, slike jednog grada” kao svojevrsni portret grada otvorena je u Galeriji „Lazar Vozarević”. Autorka izložbe je dr Slavenka Mitrović Lazarević arhitekta, a prikazana je arhitektura građevina dvadesetog veka koje oslikavaju moderan duh grada i koje su projektovali njeni roditelji, takođe arhitekte, Branka i Milorad Mitrović.

Među različitim aspektima identiteta grada, očigledan je arhitektonski, prvi utisak kada putnik dođe u neki grad, na njega ostavljaju građevine. Pored istorijskog palimpsesta u samom centru Mitrovice, duh grada oslikava arhitektura građevina dvadesetog veka dajući mu moderan izraz. Naš grad ima ličnost, on je i umetnička tvorevina, a identitet su mu tokom dvadesetog veka dale arhitekte Branka i Milorad Mitrović.

Milan Marinković, v.d. direktora Galerije „Lazar Vozarević” ističe da su ponovo, posle 2017, uvrstili u program arhitekturu, zahvaljujući velikom angažovanju autorke ove izložbe i dodaje: „Večerašnja izložba arhitekture njenih roditelja svojevrsni je omaž bračnom paru Branki i Miloradu Mitroviću koji su zadužili ovaj grad, koji su svojim projektima estetski i funkcionalno unapredili Sremsku Mitrovicu i poboljšali kvalitet života objektima koje su projektovali. Zaista ih je velik broj, nabrojaću par: Glavna pošta u centru grada, Pedagoška akademija, Vojvođanska banka, zatim zgrade za stanovanje u naseljima Orao, Matije Huđi, kao i u Kamenjaru i u Dekancu, osim tih objekata možemo napomenuti kapelu na Novom groblju, kao i veliki broj crkava, da ne zaboravimo i niz vrtića. Možemo reći da su oni svojim radom dali pečat gradu i zbog toga smo odlučili da večeras otvorimo ovu izložbu, kao i to da traje sve do kraja ove godine, kako bi građani mogli da upoznaju zaslužne ljude ovoga grada koji su stvarali, ne samo za danas, već i za budućnost.”

Posle rada u preduzećima, otvorili su privatnu firmu i dalje se bavili projektovanjem. Atelje Mitrović osnovan je kao porodični projektni biro 1987. od strane Branke Mitrović, dipl. ing. arh. i uz pomoć Milorada Mitrovića, dipl. ing. arh, oboje sa dugogodišnjim uspešnim iskustvom na projektovanju najznačajnijih objekata u Sremskoj Mitrovici i okolnim gradovima (Glavna pošta, zgrada PIK Sirmiuma, Vojvođanska banka, zrada nekadašnje staklene Vojvođanske banke, Modna kuća, Bolnica, Poliklinika, Hirurški blok, osmospratnice Matija Huđi, vrtići M. Huđi, Dekanac, Orao, 29. novembar, stambene zgrade Orao, stambene zgrade Kamenjar, dvojne zgrade KPD…) kao i enterijera (dobitnica više nagrada Zlatan i srebrni ključ za dizajn nameštaja na sajmovima u Beogradu).

Kasnije Atelje vode, prvo, sin Branko Mitrović (sada profesor doktor arhitekture) od 1998. kći Slavenka Mitrović Lazarević dipl. ing. arh, odnedavno doktor nauka. Transformisan je u Društvo za projektovanje i veštačenja u 2012.  godine zbog proširenja delatnosti u poslednjih 10 godina na urbanizam i veštačenja u arhitekturi.

Kako je rekla autorka izložbe dr Slavenka Mitrović Lazarević arhitekta iz Sremske Mitrovice želela je da podseti publiku na domete u našoj arhitekturi: „Radim ovde ceo svoj radni vek, ćerka sam dvoje arhitekata koji su u gradu Sremska Mitrovica od kraja 50-ih godina, do početka devedesetih zaslužni za izgradnju velikog broja objekata, velikog broja uređenih enterijera, takođe i van Mitrovice ali tema ove izložbe je ono što je urađeno u našem gradu. Godinama imam želju da pokažem šta je rađeno jer imam utisak da se to i zaboravlja, i da ljudi nemaju taj neki osećaj za arhitekturu vremena koja je bila, tada, 60-ih 70-ih 80-ih, potpuno u skladu sa dešavanjima u arhitekturi u celoj Evropi. Ovo je pokušaj i moja želja da se to i pokaže. Nadam se da će ova izložba i kao podsećanje na nekadašnje sremskomitrovačke salone arhitekture koji su se održavali 70-ih i 80-ih godina, takođe uticati na to da se i ti saloni ponovo dešavaju.”

Otvaranju je prisustvovao Branislav Nedimović potpredsednik Vlade Republike Srbije i nekadašnji gradonačelnik Sremske Mitrovice, kao i velik broj naših sugrađana.

Naš grad odlikuje jako prisustvo istorijskog nasleđa koje, bitno određuje njegovu distinktivnost, ali ga oblikuje i sadašnja situacija, velelepne, moderne građevine. Svi ti uticaji odslikavaju se u identitetu i simbolima grada. Arhitektonski portret grada ima više elemenata, razgranat je i živopisan, s razvijenom vizuelnom slikovitošću i karaketiše ga snažna privrženost gradu.

U programu otvaranja, učestvovali su, pored autorke i Jelena Vlaović (izvođenje i odgovarajući izbor muzike), Adrijana Škorić i Marija Vuruna.

Izložba je otvorena u okviru Novembarskih dana, a zainteresovani mogu da je pogledaju do kraja ove godine.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176