Kultura

Obeleženo 75 godina Muzeja Srema

Sremska Mitrovica – Večernjim koncertom mitrovačkih horova proslavljeno je 75 godina postojanja i rada Muzeja Srema. Na koncertu su nastupili učenici Muzičke škole „Petar Krančević”, Hor OMŠ i SMŠ „Petar Krančević”, Hor OŠ „Sveti Sava”, Hor SMŠ „Krančević”, Hor „Irida”, Hor „Polifonika”, Borka Jovanović i Ansambl „Arondisi”.

Programom „Muzikom za Muzej” obeležena je 75. godišnjica ove ustanove kulture koja je osnovana neposredno nakon završetka Drugog svetskog rata. Posle niza pokušaja, tokom druge polovine XIX i većeg dela prve polovine XX veka, 1946. godine, osnovana je muzejska ustanova pod nazivom: Gradski muzej Sremska Mitrovica.

Kako je rekao direktor ove ustanove Andrija Popović, veliko zadovoljstvo je proslaviti godišnjicu od osnivanja Muzeja veselo, uz veliki broj mladih izvođača, a to je nešto što svaki grad kao što je Sremska Mitrovica i zaslužuje.

Kako je rekla profesorka Muzičke škole „Petar Krančević” Jovanka Ivanić dirigent srednjoškolskog mešovitog hora „Krančević”, kao i hora “Polifonika” sa kojim radi već godinu dana: “Ovo je izuzetna prilika za nas, posebno za učenike škole kojima je pevanje poslednje dve godine poprilično uskraćeno. Mi smo baš srećni što ćemo na ovaj način da uveličamo jubilej našeg Muzeja, ustanove u kojoj već godinama nastupamo i bez čije sale mi ustvari i ne postojimo, jer je za muzičku školu najbitnije da ima koncertni podijum. Ova sala – kažu svi barokna sala, ali za nas muzičare jako važna zbog specifične akustike koju ima, posebno za vokalne izvođače i, naravno, za duvačke instrumente. Koncert je sjajan zato što ima veliki broj učesnika – amaterskih i profesionalnih izvođača, kao i učenika Muzičke škole i drugih ansambala.”

Pomoćnik direktora Muzeja Srema Stefan Vučić dodao je da je obeležavanje rođendana započelo posetom najmlađih iz vrtića „Maslačak”: „Oni su se sa našim paleontologom igrali i kroz igru nešto i naučili. Pravili su predmete od plastelina, bojili, crtali, a posle toga su imali kratko predavanje koje je održala kustos našeg Muzeja Dragana Nedeljković. Ta deca mogu da nam budu neki zalog za budućnost kako bi mogli postati čuvari naše tradicije i istorije koju Sremska Mitrovica kao grad ima.”

Osnivanje muzeja u Sremskoj Mitrovici usko je vezano za arheološke nalaze iz vremena rimskog grada Sirmijuma, koga je Amijan Marcelin (oko 330 – 400. g.n.e) poslednji veliki rimski istoriograf, nazvao ‘mnogoljudnom majkom gradova’ – urbium matris populosae et celebris.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142