Kultura

„Natrag gde pripadam” futuristički pejzaži Branislava Miokovića

Sremska Mitrovica – Izložba pod nazivom „Natrag gde pripadam”, autora Branislava Miokovića, otvarena je u Galeriji „Lazar Vozarević”. Motivi na slikama su apstraktni pejzaži Srema, pretežno okolina Manđelosa.

U mitrovačkoj galeriji izložen je ukupno 21 rad slikara i arhitekte Branislava Miokovića. Radove je do sada, u našoj zemlji, izlagao u Beogradu, Novom Sadu i Čačku. Formalno njegove slike su pejzaži ili neka vrsta pejzaža, ocenjuju likovni kritičari, ali ne mimetički, već apstraktni, pejzaži nikad viđeni u realnosti, futuristički, u pokretu i talasanju, živi i vibrirajući.

Milan Marinković direktor Galerije „Lazar Vozarević” rekao je o izložbi: „Branislav Mioković je iz Manđelosa, a već duži niz godina živi, radi i slika u Kanadi. Izrazio je volju da izlaže kod nas i mi smo mu to omogućili. Sam naziv izložbe govori o velikoj želji povratka umetnika u svoju domovinu i svoj Manđelos.On je u ove slike utkao svoju nostalgiju, emocije i sve ono što ga je godinama privlačilo svom rodnom kraju. Sav trošak oko organizacije izložbe snosio je lično umetnik, od dopremanja slika iz Kanade, sve do marketinškog materijala i kataloga. Mioković ima veliko srce, ponudio nam je da sve slike s ove izložbe pokloni Gradu Sremska Mitrovica, tj. našoj galeriji i mi ćemo se truditi da u toku izložbe, završimo pregovore i to prihvatimo. Ovom prilikom najavio bih izložbu o arhitekturi koja će biti otvorena tokom Novembarskih dana, a svojevrsni je omaž našim stručnjacima, nažalost pokojnim, Branki i Miloradu Mitroviću koji su svojim delima, objektima poput Pedagoške akademije, pošte i nizom drugih građevinskih objekata obeležili grad Sremsku Mitrovicu. Organizovaćemo i još dve likovne radionice o temi arhitekture za decu nižeg i starijeg uzrasta. U toku te izložbe ćemo organizovati i dva koncerta sa muzičkom školom.”

Izložba će trajati mesec dana i direktor se nada da će je u toku oktobra videti mnogo posetilaca. Slikar Branislav Mioković posle 46 godina vratio se u svoj rodni grad i u likovnom, umetničkom smislu.

„Odrastao sam u Mitrovici i moji najlepši događaji dešavali su se ovde, posle sam studirao arhitekturu, kad sam završio studije otišao sam u inostranstvo i vratio sam se pre dve godine, sada nameravam da ostanem. Ovde sam odrastao, od šeste godine sam ovde i imam dosta školskih drugova, od drugog razreda osnovne škole, pa nadalje s kojima sam u kontaktu. Jako mi je drago što su mi svi i galerija izašali u susret i organizovali ovu izložbu. Veoma sam uzbuđen, posle toliko godina jer otišao sam iz zemlje 1975. godine. Motivi na ovim slikama su uglavnom pejzaži iz okoline Manđelosa i uopšte iz Srema”, rekao je Mioković.

U slikarstvu Branka Miokovića popuštaju racionalne dnevne stege, kaže likovna kritika i ocenjuje ga kao duhovnu avanturu, pohod u nepoznate i neistražene predele unutrašnjeg pejzaža. Slika se otvara i na iracionalan, ali ne na uobičajen način, poznat u istoriji fantastike, kao najizrazitijeg iracionalizma u umetnosti. Slikarstvo je vratio na prvobitne postavke, doveo na izvor i time je otkrio za sebe i za druge vid čiste likovnosti, samo njegovu sliku, koja ne duguje ništa klasičnom izrazu, figuraciji ili naraciji.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988