Kultura

Predstavljena zbirka pesama „Komad slagalice naše priče”

Sremska Mitrovica – Promocija knjige „Komad slagalice naše priče”, autorke Milene Ilić, naše sugrađanke, u organizaciji Centra za kulturu „Sirmiјumart” održana je u Baroknoj sali Muzeja Srema.

Milena Ilić piše poeziju od srednjoškolskih dana. Pripada generaciji savremenih mladih pesnika. Pesme objavljuje u više književnih časopisa, listova i zbornika savremene poezije.

Milena je nagrađivana je u Nišu, Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Kragujevcu, Kostolcu, Sremskoj Mitrovici. Nјena prva knjiga, pod nazivom „Aorist strepnje”, objavljena je 2009. godine.

Pored autorke, u programu su učestvovali Mirjana Marković, predsednik Književne zajednice Sremska Mitrovica i književnik; Slađana Milenković, profesor, doktor srpske književnosti i književni kritičar, Nedeljko Terzić, pisac.

Kako je na promociji rekla prof. dr Slađana Milenković recenzent knjige: „Za Milenu Ilić poezija je način spoznaje sveta, koji je okružuje. Stihovi su opservacija stvarnosti. Od dominantnih motiva izdvajaju se ljubav, usamljenost, pesma, jesen, vozovi, tišina itd. Metafora za vetar u očima, koji često koristi kao motiv, potvrđuje pojavu nove pesnikinje na našoj književnoj sceni koja se u prvoj zbirci „Aorist strepnje” najavila. Pesnikinja stvara svoj poetski svet poštujući spostveno biće i svoju unutrašnju potrebu i nužnost. Nenametljivo i misaono, prenosi istinu, sopstvenu spoznaju sveta putem umetnosti.”

Program je vodila Sandra Štetina. Nastupom Ivane Marketanović i Dražena Mareka, poetska reč je upotpunjena i muzičkom notom.

Promocija je održana uz poštovanje preporuka Kriznog štaba.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988