Kultura

Predstavljena zbirka pesama „Komad slagalice naše priče”

Sremska Mitrovica – Promocija knjige „Komad slagalice naše priče”, autorke Milene Ilić, naše sugrađanke, u organizaciji Centra za kulturu „Sirmiјumart” održana je u Baroknoj sali Muzeja Srema.

Milena Ilić piše poeziju od srednjoškolskih dana. Pripada generaciji savremenih mladih pesnika. Pesme objavljuje u više književnih časopisa, listova i zbornika savremene poezije.

Milena je nagrađivana je u Nišu, Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Kragujevcu, Kostolcu, Sremskoj Mitrovici. Nјena prva knjiga, pod nazivom „Aorist strepnje”, objavljena je 2009. godine.

Pored autorke, u programu su učestvovali Mirjana Marković, predsednik Književne zajednice Sremska Mitrovica i književnik; Slađana Milenković, profesor, doktor srpske književnosti i književni kritičar, Nedeljko Terzić, pisac.

Kako je na promociji rekla prof. dr Slađana Milenković recenzent knjige: „Za Milenu Ilić poezija je način spoznaje sveta, koji je okružuje. Stihovi su opservacija stvarnosti. Od dominantnih motiva izdvajaju se ljubav, usamljenost, pesma, jesen, vozovi, tišina itd. Metafora za vetar u očima, koji često koristi kao motiv, potvrđuje pojavu nove pesnikinje na našoj književnoj sceni koja se u prvoj zbirci „Aorist strepnje” najavila. Pesnikinja stvara svoj poetski svet poštujući spostveno biće i svoju unutrašnju potrebu i nužnost. Nenametljivo i misaono, prenosi istinu, sopstvenu spoznaju sveta putem umetnosti.”

Program je vodila Sandra Štetina. Nastupom Ivane Marketanović i Dražena Mareka, poetska reč je upotpunjena i muzičkom notom.

Promocija je održana uz poštovanje preporuka Kriznog štaba.

Najava događaja

14sepCelodnevni dogadjaj24Međunarodna izložba slika „Fragmenti vidika”

23sepCelodnevni dogadjaj30Projekcija filma „Toma”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
117.2257117.5784117.9311