Kultura

Uz poštovanje protivepidemijskih mera, 53. smotra recitatora

Sremska Mitrovica – Smotra recitatora Grada Sremska Mitrovica, 53. po redu održava se u Muzeju Srema, u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”, ovog puta bez publike. Sve preventivne mere u sprečavanju širenja epidemije izazvane virusom kovid 19, poštuju se tokom smotre.

Za Smotru recitatora koja se održava pod geslom „Pesniče naroda mog” prijavljeno je 95 učenika koji su se plasirali na školskim takmičenjima. Ciljevi smotre recitatora su razvijanje kod dece osećanja za osnovne etičke i estetičke norme koje sadrži poezija, kultivisanje govornog izraza, što sugestivnije iskazivanje misli i osećanja pesnika, popularisanje poezije i širenje kruga recitatora i ljubitelja poezije.

Smotru je otvorio Vasilj Ševo načelnik Gradske uprave za kulturu i sport rekavši da su svi koji su uspeli da se pripreme za smotru recitatora u ovim uslovima pandemije već pobednici: „Ova, 53. recitatorska smotra Grada Sremska Mitrovica specifična je jer se odvija u uslovima pandemije izazvane virusom kovid 19, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Raduje me što je broj učesnika skoro identičan kao prošle godine, oko 95 takmičara, ono što ne raduje, što je zaista tužno je, što takmičari nemaju podršku svojih roditelja, rodbine, prijatelja, odnosno prisustni su samo njihovi mentori i profesori. Naravno da su to neuslovi, više nego uslovi ali siguran sam da će deca da izađu na kraj sa tim. Gradska uprava za kulturu preko svojih ustanova održava razne manifestacije jedna od njih je i ova u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”. Hteo bih ovim putem da im čestitam, teže je organizovati u ovim neuslovima jednu ovakvu manifestaciju, nego pre. Pozdravljam i direktoricu Miroslav Ilijić koja je odsutna iz opravdanih razloga, opet zbog kovida 19 ali ne sumjam da će njeni saradnici sve privesti kraju i da će manifestacija da se odigra kako i zaslužuje.”

Selektorska komisija u sastavu: Miodrag Petrović, književnik i glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, prof. dr Slađana Milenković, književnica i profesor u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare Sirmijum i ma Živka Matić, savetnik u Gradskoj upravi za obrazovanje, kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica ocenjivala je recitatore.

Učesnici lepim govorenjem, recitovanjem pesama uz pomoć jasne artikulacije, dobre intonacije, zatim ritma, umešnim korišćenjem pauza naglašavaju osnovnu poruku pesme. Time se kod dece razvija sklonost ka umetnosti, pravilnom i lepom govoru i jasnom iskazivanju misli.

Takmičarske kategorije recitatora su:

MLAĐI  UZRAST  – (učenici od I do  IV razreda osnovne škole)    

 od 10:10 do 11:40 sati

SREDNJI  UZRAST  – (učenici od V do VIII razreda osnovne škole)       

od 12:10 do 13:30 sati

STARIJI UZRAST – (učenici  od I do  IV razreda srednje škole)

od 14 do 16 sati.

Nagrade će biti naknadano uručene i saopšteni rezultati ko će naš grad predstavljati na Zonskoj smotri.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929