Kultura

Izložba u Galeriji: Aleksandrine civilizacijske mape

Sremska Mitrovica – U Galeriji „Lazar Vozarević”  otvorena je izložba slika autorke Aleksandre Kokotović iz Beograda, pod nazivom „Pečat civilizacija”. Nakon tri uspešne izložbe u Beogradu,„Svi smo jedno” u Pedagoškom muzeju i „Istorija budućnosti“ u galeriji „Progres” i  galeriji kuće Kralja Petra Aleksandra se ovih dana predstavila mitrovačkoj publici sa novim ciklusom slika.

Iako je Aleksandrino slikarstvo apstraktno,  slike čuvaju asocijacije na predmetni svet i naznake prohujalih civilizacija, kako i slovi naziv izložbe. U njenim slikama nasumično pronalazimo elemente drevnog Egipta, kultura Maja i Inka, Uskršnjih ostrva i drugih naroda od praistorije do modernih vremena. Te naznake kulturno-istorijskih artefakata čine kote prepoznavanja i orjentacije u Aleksandrinim vremensko – prostornim  mapama sveta i civilizacijskih tekovina i pokušaj su umetnice da ukaže na potrebu preispitivanja poznate istorije, koja je  usled novih otkrića, kao rezultat primene savremenih tehničko-tehnoloških dostignuća  donekle dovedena u pitanje.

Slike Aleksandre Kokotović su dela izrazite i izoštrene apstrakcije, koja se kreće od geometrizovane, preko asocijativne do apsolutne, a da pri tom kontekst realnog  povoda ne isčezava sa slike. Autorkino slikarstvo predstavlja jedinstven stil, do koga je umetnica došla samostalno, u neprestanom procesu individualizacije, autentično, bez direktnog uzora- rekao je Luka Vukićević, istoričar umetnosti, autor teksta u katalogu.

Aleksandra Kokotović je rođena u Sarajevu, a karijeru je gradila u SAD, Londonu, Bejrutu i Beogradu. Diplomirala je modni dizajn na Accademia del Lusso u Beogradu. Članica je ULUS-a, a svoj likovni izraz pronalazi u slikarstvu, crtežu, grafici i vajarstvu. Široj publici poznata kao jedna od najuspešnijih manekenki u bivšoj Jugoslaviji, a nakon toga uspešna modna menadžerka i vlasnica agencije za modni dizajn vratila se svojoj prvoj ljubavi i uspešno otpočela slikarsku karijeru.    

Na otvaranju prisutnima se obratila kustos Marija Vukajlović, umetnica Aleksandra Kokotović i autor teksta u katalogu, MA istoričar umetnosti  Luka Vukićević, koji je otvorio izložbu. U muzičkom delu programa učestvovali su učenica Muzičke škole Irena Panić, flauta, profesorka flaute  Jelena Vlaović i Miloš Matić, kontrabas.

Izložba će biti otvorena za posetioce u Galeriji „Lazar Vozarević”  od  3 – 28. februara.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

23jun09:0015:00Dečija bećarijada u Martincima

24jun11:0012:00Taktičko-tehnički zbor policijskih vozila i opreme

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7100117.0612117.4124