👉 👉 👉

••• SERVISNE ••• U naseljenom mestu Divoš voda nije za piće, zbog hiperhlorisanja vodovodne mreže. Meštani ovu vodu mogu da koriste isključivo kao tehničku. Ovakva situacija će trajati do narednog obaveštenja o zdravstvenoj ispravnosti vode. Za potrošače u Divošu JKP „Vodovod” Sremska Mitrovica će obezbediti cisternu sa vodom za piće, za osnovne namene.

Sabor vojvode Stojana Čupića

17sep16:0021:00Sabor vojvode Stojana Čupića

O događaju

U Salašu Noćajskom, u nedelju,  17. Septembra 2022. Godine, održaće se 30. Sabor u slavu i čast Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja, velikog rodoljuba, pravdoljubivog megdandžije, domaćina i junaka. U 16.30 časova, služiće se parastos vojvodi u Parohijskom hramu, a od 19.30 časova priredba i besede u čast i slavu vojvode Stojana Čupića.

Stojan Čupić predstavlja jednu od najistaknutijih ličnosti iz vremena Prvog i Drugog ustanka kad je srpski narod ustao protiv turskog nasilja. Svojom hrabrošću, veštinom ratovanja i samopožrtvovanošću postao je ponos srpski i strah turski.

Sjajnim pobedama nad Turcima  ušao je u pesme Filipa Višnjića i ostao u narodnom predanju kao Zmaj od Noćaja. Pesma ga opevala kao neobično veštog vojskovođu u vreme kada su ponos i častan obraz junaka bili vredniji od samog života. Naročito se proslavio u bojevima na Salašu, na Mišaru, Klenju, Bajinoj Bašti, Loznici, Ljuboviji, kod Bijeljine, gde se zajedno sa svojim mačvanskim kapetanima isticao besprimernim junaštvom.

Pamti se da je bio  pravedan, a sirotinji veliki prijatelj i zaštitnik. U mineju manastira Krušedol stoji: „Dok je sveta i veka, i dok teče Sunca i Meseca, svetleće ime Zmaja od Noćaja”.

Pokrovitelj Sabora je Grad Sremska Mitrovica, domaćin je Mesna zajednica Salaš Noćajski i Crkvena opština Salaš Noćajski, a organizator kulturno-umetničkog programa je Centar za kulturu „Sirmijumart”.

Više

Vreme

(Subota) 16:00 - 21:00