1
1
  SirmiumInfo - početna strana Servisne informacije Vesti iz kulture Galerija slika Sportske vesti Zabava Zanimljivosti
  
Otvorena izložba o Rusima i njihovim potomcima u našem gradu
  
Izvor: SirmiumInfo | 16.01.2018 15.30h | Komentara: 0
  
Sremska Mitrovica – Izložba nazvana “Ruski emigranti i njihovi potomci u Sremu i Sremskoj Mitrovici” otvorena je u Galeriji “Lazar Vozarević”. Prateći programi koji će trajati deset dana nazvani su Dani ruske kulture. Organizator je Istorijski arhiv “Srem”, a suorganizator Muzej Vojvodine.
 
 
Izložba “Ruski emigranti i njihovi potomci u Sremu i Sremskoj Mitrovici” sadrži fotografije i zapise o ljudima koji su živeli ovde i gradili grad i naš region, ljudima koji su ostavili pečat u društvenom i kulturnom životu Sremske Mitrovice i Srema a poreklom su iz Rusije. Povod za izložbu je 100 godina od dolaska Rusa u Srem.

shared via sirmiuminfo.rs image share

Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva “Srem” obrativši se brojnoj publici za koju je sala mitrovačke Galerije bila mala istakao je: “Izložbu smo organizovali povodom 100 godina od dolaska rusih emigranata u Kraljevinu Srva, Hrvata i Slovenaca, prvenstveno u Srem. Na ovoj izložbi se mogu videti i neki podaci koji do sada nisu obrađivani, ni prezentovani o nekim ruskim emigrantskim porodicama iz Sremskoj Mitrovici, Šida i iz Rume. Izložba traje deset dana, a tokom trajanja izložbe smo organizovali kao prateći program i Dane ruske kulture u Sremu uz pomoć saradnika.”

shared via sirmiuminfo.rs image share

Ruske izbeglice su smeštene širom tadašnje države, a 1920. godine dolaze i u Srem, gde će im u Sremskim Karlovcima, bar privremeno biti sedište i nekih njihovih isntitucija.U potrazi za boljim, sigrunijim životuom, menjali su prebivalište, a tako se i Sremska Mitrovica našla na mapi njihovih putovanja, za neke i kao trajno rešenje.

shared via sirmiuminfo.rs image share

“Meni je drago da Arhiv Srema, Muzej Vojvodine i galerija na ovaj način obeležavaju dolazak Rusa u Srem, u Srem koji ima dugu istoriju,” rekao je dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine u ime suorganizatora i dodao: “Mi treba da dolazimo na ovakve časove istorije. Ovo je jedan veliki čas istorije ruskog naroda. Ovde je prikazana jedna tragedija ruskog naroda o tome da su mnoge porodice, mnogi Rusi bili prinuđeni da zbog građanskog rata i terora, napuste svoja ognjišta, što je Srbima izuzetno poznato jer uvek su bili seobni. Mnogi od njih su našli utočište u Sremu, pa i u Sremskoj Mitrovici.

shared via sirmiuminfo.rs image share

Autori izložbe su su prof. dr Nenad Ninković, profesor na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu; dr Goran Vasin, profesor na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu; Suzana Milovanović, istoričar, muzejski savetnik u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu i Nada Simić Lemajić, istoričar, viši arhivista u Istorijskom arhivu „Srem“.

shared via sirmiuminfo.rs image share

Prof. dr Nenad Ninković jedan od autora izložbe govorio je o motivima za organizovanje ovakvog događaj: “U naslovu izložbe je naglašena Sremska Mitrovica jer Mitrovica nikad nije obrađena u tom smislu, proučavanja ruske emigracije, ni likovno, ni istraživački. Jedino je od Mitrovčana obrađivao mr Živko Popov, on je pisao i dosta njegovih tekstova smo iskoristili za legendu izložbe, kao i podatke koje je ostavila Larisa Krutikov Bogdanović. To je bio početak izložbe, dalje smo razvijali i prvo smo morali da ukažemo na Srem kako se tu uopšte doseljavaju Rusi. Najznačajnija kolonija je bila u Sremskim Karlovcima, tu je bilo sedište Ruske crkve, u čitavom svetu ispod Rusije sedište. Ovde su doneti podaci o Rusima posle Prvog svetskog rata, često su se selili iposle toga, pa su neki došli u Sremsku Mitrovicu i posle tog peroda. Svi su u Jugoslaviju došli posle Oktobarske revolucije 1920. je bila velika ruska kolonija.”

shared via sirmiuminfo.rs image share

O nekim ruskim porodicama se zna više, o nekima nije ostalo puno pisanih tragova. Tako se na izložbi spominju prezimena Rimski-Koraskov, Hudjakov, Skuratov, Kutuzov, Krutikov, Lukjančenko i mnoga druga. Među ličnostima koje su obeležile prošlost Sremske Mitrovice svojim radom i angažovanjem izdvojeni su: Jevgenija Svinarska, Irina Nepokojčicka, Jakov Špilevoj i Larisa Krutikov Bogdanović.

shared via sirmiuminfo.rs image share

Dragan Hamović, savetnik ministra kulture Republike Srbije istakao je značaj izložbe: “Autori izložbe posegli su za istraživačkim naporom da predstave jedan segment ovog ogromnog talasa koji se nakon kobnog građanskog rata pre 100 godina rasuo po zemljama Evrope, jedan rukavac probranih ljudi vernih, segment prostorno izdvojen ali građom dobro pokriven. Čitav taj pokret u katalogu izložbe autori činjenično potkrepljuju u širokom zahvatu. Izranjaju pojedinačni likovi, životopisi, poslovi i sudbine, smenjuju ih i njhovi potomci čuvaoci uspomene na pretke. Tema pripada krugu temeljnih za našu istorijsku svest, to je povest koje se neizostavno moramo sećati.”

shared via sirmiuminfo.rs image share

Više potomaka Rusa koji su tih godina došli iz Rusije prisustvovali su otvaranju, a jedan od njih Nikola Stracenko je rekao: “Moj otac je došao iz Rusije, koliko znam 1922. se u Kotoru iskrcao, bio je u Beigradu 1930. godine pošto je bio u rečnoj plovidbi zimovnik je bio na Savi i tu se oženio Sremicom i dosleio u Sremsku Mitroivcu.”

shared via sirmiuminfo.rs image share

Izložba obuhvata fotografije i dokumenata o ličnostima i porodicama, polovina izložbe obuhvata uopšteno Srem, a drugi deo se odnosi isključivo na Sremsku Mitrovicu i po jedan pano na Rumu i Šid. Otvaranju je pored brojne publike iz celog Srema prisustovao i njegovo preosveštenstvo vladika sremski G. Vasilije, ataše za kulturu Ruske federacije u Srbiji.

shared via sirmiuminfo.rs image share

Izložbu je otvorio Vasilij Vladimirovič Galationov zamenik direktora Ruskog doma “Meni je drago da se toliko velika pažnja posvećuje ovoj temi, temi ruskih emigranata u Srbiji i da to nije u zaboravu. Ova izložba još jednom podvlači poseban odnos Srba i Rusa i ono kako su naši emigranti bili ovde dobrodošli, to je presedan u svetu. Ovde su mnogi Rusi našli drugu domovinu.”

shared via sirmiuminfo.rs image share

U umetničkom programu je nastupio Hor “Sirmium cantorum” uz vokalnu solistkinju Svetlanu Mitrović. Izveli su nekoliko duhovnih i ruskih numera. Tokom trajanja izložbe biće organizovani Dani ruske kulture do 25. januara. Publika će moći da čuje predavanja o srpsko-ruskim odnosima i kulturnim vezama, da prisustvuje javnom času ruskog jezika, vidi filmove i čuje nastupe horova. Programi će počinjati u 18 sati i svi će biti održani u mitrovačkoj Galeriji “Lazar Vozarević”. Izložbu, kao i Dane ruske kulture organizuje Istorijski arhiv “Srem”, a suorganizator je Muzej Vojvodine.

shared via sirmiuminfo.rs image share

shared via sirmiuminfo.rs image share

shared via sirmiuminfo.rs image share

shared via sirmiuminfo.rs image share

shared via sirmiuminfo.rs image share

shared via sirmiuminfo.rs image share

shared via sirmiuminfo.rs image share

shared via sirmiuminfo.rs image share

shared via sirmiuminfo.rs image share
 
 
 
  
 U GRADSKOM PARKU POSTAVLJENA BISTA MILENKA BOBIĆA | 0
NOĆ KNJIGE 14. DECEMBRA | 0
KVAR OTKLONJEN RADIJATORI PONOVO TOPLI | 0
SERTIFIKOVANO 20 OSUĐENIKA ZA RAD SA PSIMA | 0
PREZENTOVAN PLAN JAVNOG ZDRAVLJA U MITROVICI | 0
 
   
 
 
Prikaži sve komentare
Pošaljite Vaš komentar
  
Poslednji komentari od ukupno: 0
 
 
 
 
 
 
13.12.2018. 15.25 Turska železnička nesreća: Najmanje devet osoba stradalo u Ankari
13.12.2018. 13.03 DEBEO MINUS Stiže sneg, meterolozi najavljuju da će napadati i do 20 CENTIMETARA
13.12.2018. 10.29 Na današnji dan 13. decembar
13.12.2018. 09.28 Bjelica i Bogdanović predvodili Sakramento do pobede
13.12.2018. 08.13 DINAR MIRUJE I DANAS: Za 1 evro 118,34 po srednjem kursu
13.12.2018. 07.30 AMSS: Oprez zbog vlažnih i klizavih kolovoza
13.12.2018. 06.24 Danas naoblačenje, uveče ponegde slab sneg
12.12.2018. 21.51 Srbija bolja od Hrvatske posle peteraca
12.12.2018. 15.18 EP 2019: Srbija domaćin Belorusiji, Rusiji i Belgiji
12.12.2018. 13.52 SNEG STIŽE I U GRADOVE! Sutra sunčano i toplo, a za vikend ćemo GAZITI 20 CENTIMETARA belog pokrivača
12.12.2018. 12.37 Crveno zlato (nisu maline) novi hit, killogram 1.500 €
12.12.2018. 11.36 Izraelci dolaze u Srbiji, prave klanicu
 
 
Kursna lista
 
EUR118.35 din.
AUD75.32 din.
CAD78.07 din.
CHF105.23 din.
GBP130.64 din.
HRK16.01 din.
BAM60.51 din.
USD104.42 din.
>
=
0.00
K.N.N.
Knjiga naša nasušna
Aforizmi
Piše:
Đura Šefer Sremac
 
  Copyright © 2010 SirmiumInfo. Kontaktirajte nas